Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 354

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 354 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 354

— Nerde yiyeceğiz?
— Emin Mahirde elbet.
Ne yemekti! Nahit o gün, bugün öyle güzel, öyle nefis yemek yemedi. Vasıf da sık sık söyler hâlâ bunu.
Sonra Mahmutpaşa’ya gitti, paltoların en güzelini aldı. Ayrıca, Vasıf akşam gelince hücrelerinde iki portatif karyola, iki yün şilte, gene yünden iki yorgan ve tepeleme kömür dolu bir bakır mangalla, onun üstünde fokur fokur kaynayan bir çaydanlık gördü. Ve bütün bunlar, sanki sabahki süt ile yağ ve reçelden de değerli şeylermiş gibi heyecanlandı, gözleri dolu dolu oldu.. budalanın.
Nahit bunu hatırlayınca da gülümsedi ve mırıldanarak tekrarladı:
— Budala… Ah canım budala arkadaşım benim. Ve kolundaki saatine baktı. (Herhangi bir saatti bu.)
Cebinde saatten kalan elli küsur lira, gene başlamıştı tiyatro kapılarını çalmaya. Ama sırtında artık palto vardı, karnı da doyuyordu, ısınıyordu, kendine güveniyordu. Ve gün gelip mutlaka, ama mutlaka artist olacağına da güveniyordu.
(…)

Tarık Buğra, İbiş’in Rüyası

1. Nahit o gün, bugün öyle güzel, öyle nefis yemek yemedi. Vasıf da sık sık söyler hâlâ bunu.
Vasıf ve Nahit’in o günkü yemekten daha lezzetlisini yemediklerini söylemelerinin sebebi sizce nedir? Metnin bütününü göz önünde bulundurarak cevaplayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Zor zamanları atlatan Vasıf’ın okulunu bitirip eczacı olduğunu, Nahit’in de üne ve paraya kavuştuğunu metinde anlatılanlardan öğreniyoruz. Bu durumda aslında muhtemelen o gün yediklerinden çok daha lezzetli yemekler yemişlerdir. Ancak hayatın belli dönemleri zorlu geçer ve bu zor zamanlarda başımızdan geçenler diğer zamanlara göre belleğimizde daha derin etkiler bırakır. İşte onlara gençliklerinde yedikleri yemeğin tadını unutulmaz kılan aslında içinde bulundukları psikolojik durumdur.

2. Cebinde saatten kalan elli küsur lira, gene başlamıştı tiyatro kapılarını çalmaya. Ama sırtında artık palto vardı, karnı da doyuyordu, ısınıyordu, kendine güveniyordu. Ve gün gelip mutlaka, ama mutlaka artist olacağına da güveniyordu.
Metnin kahramanındaki bu psikolojik değişimi gerçekçi buluyor musunuz? Görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Evet, gerçekçi buluyorum. Çünkü insan psikolojisi dış tesirlere açıktır. Havanın güneşli ya da bulutlu oluşu bile insandan insana değişen tepkilere sebep olur. Maddi imkansızlıklar da insanın psikolojisini etkileyen önemli unsurlardandır. Geçim kaygısı insanların hayata daha karamsar bakmasına sebep olabilir. Sıkıntılar geçince psikolojisi düzelmeye başlayan insan olaylara daha olumlu bakmaya başlar. Bu da kendisine olan güveninin artmasını sağlar. Nahit de saatini sattıktan sonra paraya ulaşmış, bu da ona bir rahatlık ve aynı zamanda öz güven kazandırmıştır.

3. Metinden alınan — Budala.. ah canım budala arkadaşım benim. Ve kolundaki saatine baktı. (Herhangi bir saatti bu.) ifadelerinde yer alan Herhangi bir saatti bu. cümlesini yazarın parantez içine almasının sebebi sizce ne olabilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Roman kahramanı Nahit, maddi açıdan zor günler geçirdiği, psikoljisinin sarsıldığı sırada Paşa babasının kendisine hediye ettiği saati satar. Bu satıştan elde ettiği para onun hem maddi hem de psikolojik açıdan rahatlamasını sağlar. Saatin satılması Nahit’in hayatında bir dönüm noktası olmuş olmalıdır. O saat artık zamanı değil kötü günlerin geride kaldığını gösteren bir sembol olmuştur Nahit için. Bu sebeple Paşa babasının saatinden başka hiçbir saat, onun için herhangi bir saatten daha fazlası olamaz. İşte yazar, saatin bu sembolik anlamını vurgulamak için Herhangi bir saatti bu. cümlesini parantez içine almış olabilir.

4. Metnin tamamını göz önünde bulundurarak Nahit’in karakteri hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Olası Cevap: Nahit; arkadaşlığın değerini bilen, empati yeteneği yüksek, üzerinden yıllar geçse de kendisine yapılan iyiliği unutmayan, hedeflerine ulaşacağına inanan birisidir. Aynı zamanda eski zor günleri hatırladığında ağlayacak kadar da duygusaldır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 354 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!