Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 358

Aldırmayın, gibilerden sahaya fırlarım… Tabiî görülmemiş çalımlar, müthiş şutlar, harikulâde goller… Sahadan galip ve halkın alkışları arasında çıkarız, ben şüphesiz omuzlarda…
Az sonra babamın kalın öksürüğü beni kendime getirip hakikatle toslayınca buz gibi bir his… Hırsımdan yumruklarımı ısırırdım. Alçak sesle, fakat hınçla söylenirdim:
— Gidecem, gidecem işte!
Memlekete dönmek için duyduğum arzu, gün geçtikçe şiddetleniyordu. Düşünüyordum ki, ben her şeyden evvel, Türk’üm. Askerliğim de yaklaşıyor… Konsoloshanemize gidip, yardım istesem?
Niçin olmasın? Konsolosların vazifesi ne? Yabancı memleketlerdeki vatandaşlarla ilgilenmek değil mi? Bitti…
(…)

Orhan Kemal, Baba Evi

Kelime Dağarcığı
gaile: 1. Sıkıntı, dert, keder, üzüntü. 2. Uğraştırıcı iş, çekilmesi zor yük. 3. İstenmeyen durum, baş belası. istida: Dilekçe.
Baba Evi romanının yazarı Orhan Kemal de metindeki kahraman gibi Adanada doğmuş, daha sonra ailesiyle birlikte Beyrut’a gitmiş, orada eğitimini yarım bırakmış, bulaşıkçılık yapmış, ardından tek başına memleketi Adana’ya geri dönmüştür. Ayrıca Orhan Kemal de romandaki kahraman da futbola çok meraklıdır.

1. Romanın başkahramanı ve yazarı arasındaki bu benzerlikleri göz önünde bulundurarak Baba Evi romanındaki başkahramanın Orhan Kemal’in kendisi olduğunu söylemek mümkün müdür?

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın hayatıyla kahramanın hayatı arasındaki benzerliklerin bu kadar çok olması bize yazarın eseri yazarken kendi hayatından yola çıktığını gösterir. Sanatçılar, eserlerini üretirken kendi hayatlarını da bir malzeme olarak kullanırlar. Ancak roman türü kurmaca bir tür olduğu için yazarın birtakım değişikliklerle eserini kaleme aldığını düşünmek doğru olur. Bu da bize eserdeki kahramanın Orhan Kemal’in psikolojisinden, hayatından izler taşıyan kurmaca bir karakter olduğunu gösterir.

2. Baba Evi romanının kahraman anlatıcı bakış açısı ile yazılmış olması sizce metne ne katmıştır?

  • Cevap: Olası Cevap: Kahraman anlatıcı bakış açısında okur olayları kahramanın gözüyle görür; kahramanın zihnine, duygularına, isteklerine, hayal kırıklıklarına, acılarına bire bir şahit olur. Bu sebeple kahraman anlatıcı bakış açısı diğer bakış açılarına göre daha içten ve inandırıcıdır. Orhan Kemal, romanında yaşananları daha inandırıcı kılmak ve okurla daha samimi bir irtibat kurmak istemiş olabilir. Böylece başkahramanın hayallerini, umutlarını, acılarını okura daha yakından hissettirmiş olur.

3. Yazarların romanlarında kendi psikolojilerini, dünya görüşlerini, eğilimlerini yansıtmamaları size göre mümkün müdür? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Her sanat eseri sanatçısından izler taşır. Yazar, bunu çoğu zaman bilinçli bir şekilde metne aktarırken bazen de yazarın duygu ve düşünceleri o farkında olmadan esere yansır. Çünkü yazar, eserini ortaya koyarken belli bir birikimin penceresinden hayata bakar. Yaşadığı dönemin sosyal, siyasi, dinî, kültürel hayatından etkilenir ve bu etki eserlerinde de az ya da çok kendisine yer bulur.

4. Hayatınızı anlatmak isteseydiniz otobiyografi olarak mı, roman olarak mı yazmayı tercih ederdiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Roman olarak yazmayı tercih ederim. Çünkü romanın daha büyülü bir dünyası olduğunu düşünüyorum. Orada hayatımı istediğim gibi şekillendirme şansına sahip olurum. Oysa otobiyografi şeklinde yazacak olursam gerçeklerle sınırlı kalmak zorundayım. Bana göre gerçekler çoğu zaman sıradandır ve okura heyecan vermez. Ayrıca ben okur olarak da romanın heyecanını, gerilimini otobiyografiye tercih ederim. Ben, otobiyografi olarak yazmayı seçerdim. Çünkü kurmaca metinlerin bile asıl beslendikleri kaynak gerçeklerdir. Yazarlar, eserlerinin ana omurgasını gerçeklere borçludur. Ben, gerçeklerin de son derece ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum. Üstelik yaşandığını kesin olarak bildiğimiz olaylar bize daha çok yol gösterici olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 358 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!