Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 361

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 361 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 361

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Doludizgin

(…)
Eskişehir’den uzaklaştıkça, demiryolunun iki yakasında görülen yollardaki insan kafileleri, seyrekleşir olmuş, gerilerde kalmıştı. Bu kafilelere askerler, hüzünlü hüzünlü bakıyorlardı. Yollarda kağnılar vardı, yaylılar vardı, gözün alabildiğine yayalar vardı. Kadın ihtiyar, çoluk çocuk, sırtlarında yorganları, Haymana’ya, Polatlı’ya, Ayaş’a ulaşmak için köylerinden, kentlerinden yollara dökülmüştü. Tutulacak cephe gerisindeki köylere, kasabalara bir an önce ulaşmak istiyorlardı. Ordu, Eskişehir’i tahliye ediyordu. Trenler ancak askerleri, bir an önce Polatlı’ya, Sakarya gerisindeki bölgelere varabilmeleri için taşıyorlardı.
Yüzbaşı Yusuf, tam köşede oturuyordu. Sırtını vagonun sarsıntısına vermişti. Dürbününü, tabancasını çıkarmış, önüne, ayaklarının arasına, yere bırakmıştı. Kalpağı, dizlerinin üzerindeydi. Sakalı bir hayli uzamış, saçları ile karışır gibi olmuştu. Yüzünün simsiyah sakalının karaltısı içinde büsbütün sarardığı iyice belli oluyordu. Alçak sesle,
“Üzülmeye, sıkılmaya değmez beyler,” diye söylendi, “alt tarafı bu maçta üçüncü raundu sayı hesabı ile kaybettiğimizi kabul edelim. Dördüncü raunt için toparlanıyoruz.”
Yusuf, gülmeye gayret etti:
“Evet, bu dördüncü raundu kazanacağız. Kazanmalıyız.”
Mülâzim Saip,
“iyi ama, niçin bizi hiç muharebeye girmeden geri çekiyorlar?” diye sordu. Ona Yüzbaşı Refik gülerek cevap verdi:
“İştahını, hızını yakında tatmin edersin. Hız almak için geriliyoruz. Çekilen bizim kıtalar. Ama ordumuzun birçok birlikleri bizim çekilebilmemiz için Kütahya, Altıntaş havalisinde düşmanla çarpışıyor. Tabiî bu bir oyalama muharebesi.”
“Anlaşıldığına göre şimdilik Kütahya’ya düşman girecek. Kütahya’dan da vazgeçiyoruz.”
Saip’in bu sözüne Yusuf karşılık verdi:
“Muharebe bu. Eskişehir’den de çekildiğimizi anlamıyor musun?”
Biraz önce kayıtsız görünen Cemil,
“Dün de Afyonkarahisar’a girmişler, diye mırıldandı.
(…)

Samim Kocagöz, Doludizgin

1. Okuduğunuz parça Kurtuluş Savaşı’nın anlatıldığı bir romandan alınmıştır. a) Kurtuluş Savaşı’nı anlatan bir romanla tarih kitabı arasında üslup ve içerik olarak ne gibi farklar olabilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Roman edebî bir türdür. Dolayısıyla gerçek bir olayı konu edinse bile yer yer kurmacalardan faydalanabilir. Tarih kitabında ise kurmacalara yer yoktur. Romanda yazar anlattığı olaylar karşısında taraf olabilir ve kişisel yorumlarından yararlanabilir oysa tarih kitabı anlattığı olaylarda yoruma yer vermez ve nesnel bir tavır sergiler. Roman, edebî bir tür olduğu için üslup kaygısı da taşır ve anlatımda kimi zaman sanatsal ifadelere yer verebilir. Tarih kitaplarında öncelik daima içeriktedir ve bu kitaplar doğru bir anlatım dışında üslup kaygısı taşımaz.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 361 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!