Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 364

saldıran, gayrı kendini Kayı’ya ve Kayı kardaşlarına saldırmış sayacaktır; karşısında Kayı’yı ve Kayı kardaşlarını bulacaktır. İşte Dodurga yiğitleri.. işte Bayat yiğitleri.. işte Alka Evli yiğitleri. Hep böyle olacaktır.”
Ve Al-ışığı tırısa kaldırdı. Pazar halkı, tırısta uzaklaşan Osman beğ atlılarını, gözden kaybedinceye kadar seyrettiler.
(…)

Tarık Buğra, Osmancık

1. Osmanlı Devletinin kuruluş hikâyesinin anlatıldığı Devlet Ana ve Osmancık, edebiyatımızda tarihî roman türünün en bilinen örnekleri arasında yer almaktadır. Modern roman türünde yazılmış olmalarına rağmen her iki eserde de halk hikâyesi, destan gibi geleneksel anlatı türlerinin etkisi görülmektedir.

a) Sizce bu etkinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: *Yazarların yerli unsurları esas alan romanlar yazma çabası, ^Edebiyatımızda anlatmaya bağlı edebî metin türlerine bu anlatı türlerinin kaynaklık etmesi, *Konuyu ait olduğu tarihî dönemin edebiyat anlayışına göre işleme isteği, söz konusu romanlarda geleneksel anlatı türlerinin etkilerinin görülmesinin nedenleri arasında yer alabilir.

b) Geleneksel anlatı türlerinin okuduğunuz metinlerdeki etkilerini belirleyiniz.

  • Cevap:

* Metinlerde halk hikâyeleri ve destanlardakine benzer kişiler vardır. Kişiler, genel olarak iyiler ve kötüler olmak üzere iki gruba ayrılsa da millî kimliklerine ve inançlarına göre de sınıflandırılmışlardır. Esas kahraman Osman Bey geleneksel anlatı türlerindeki alp-gazi tipini, Osman Bey’in, duasını aldığı ve nasihatlerini dinlediği Şeyh Edebali veli tipini, Akçakoca ise bilge kişi tipini temsil etmektedir.
*Osman Bey sürekli eylem hâlinde olup ya bir yerleri fethetmekte ya da zulüm altında bulunan, yardıma muhtaç insanlara yardım etmektedir.
*Geleneksel anlatı türlerinde olduğu gibi kişilerin psikolojileri ön planda tutulmamış, olay örgüsü dış çatışmalar üzerine kurulmuştur.
*Romanın geçtiği dönemde konuşulan halk dilinin özellikleri görülmektedir.

2. Romanlar yazıldıkları döneme, konuya; etkilendikleri fikir, felsefe veya sanat akımına; ortaya konulma amaçlarına göre çeşitli gruplara ayrılmıştır. Özellikle hangi tür romanları okumaktan keyif alırsınız? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Okurun roman türleri konusundaki tercihlerini yaşı, öğrenim düzeyi, bilgi birikimi, edebiyat zevki, ilgi alanları, hayat görüşü, içinde bulunduğu kültürel çevre, okuma alışkanlıkları gibi unsurlar belirler. Buna bağlı olarak kimileri macera romanı okumaktan hoşlanırken kimileri tahlil romanı, tarihî roman, bilim kurgu romanı, töre romanı, tezli roman… okumaktan hoşlanır. Olası Cevap: Okurken sürekli olarak meraklandırıp heyecanlandırdığı için macera romanlarını, tarihsel gerçeklikleri anlattığı için de tarihî romanları okumaktan keyif alırım.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 364 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!