Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 370

FERRUH — Harpte ölüme karşı hissimizi iptal eden şey, halin, hafızamızı ve muhayyilemizi sersemleten, birdenbire, dosdoğru ve dimdik tesirler ile mazinin de istikbalin de şuurumuzda belirmesine meydan vermemesidir; bizi aksiyon halinde ve tehlikelerin tam ortasında, eski benliğimin isteklerini ve iştahlarını uyutan bir faaliyetin narkozu içine sokmasıdır.
SELAHATTÎN — (Ferruha yaklaşarak) Güzel amma kardeşim, nereden aklına geldi şimdi bunlar? Kendini hâlâ Darülfünunda müderris muavini mi sanıyorsun?
FERRUH — (Bu suali Murat sormuş gibi, Selahattine değil, ona cevap vererek) Evet, adımı söyleme, eski benliğimi uyandırıyorsun. Burada hatıra yazmanın manası olmadığını söyledim, “Niçin?” dedin, ısrar ettin, cevap verdim. Îki gün evvelki intibalarımı kaydederken iki sene evvelki hatıralarım da kımıldıyor.
(…)

Peyami Safa, Gün Doğuyor

Kelime Dağarcığı
darülfünun: Üniversite. intiba: İzlenim. istikbal: Gelecek. itiyat: Huy, alışkanlık. mazi: Geçmiş. muavin: Yardımcı. muhayyile: Hayal gücü. müderris: Ders veren, profesör.

1. Metinde geçen Ölüm ki … Sulh zamanında bize yalnız hastalık veya kaza halinde gelir. Harp zamanında ise yaşamak bir kazadır, kazara yaşıyoruz, değil mi? sözünden yola çıkarak savaş zamanı hayatta kalmayı tek kelime ile ifade edecek olsanız o kelime ne olurdu?

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tesadüf, şans, kader.

2. Kelime dağarcığında anlamı verilen iki sözcüğü birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Liseyi bitirince darülfünuna gideceğim.
Müdür muavinimiz değişti

3. Metinde geçen Harpte bizi eski şahsiyetimize bağlayan bir adımız kalmıştır. ifadesinde “bir” kelimesi “sadece” anlamında kullanılmıştır. Siz de “bir” sözcüğünü “sadece” anlamına gelecek şekilde bir cümlede kullanınız.

  • Cevap: Bir senin için değil benim için de küçük bir yer burası.

4. Metinde en fazla ben ve benlik kelimeleri tekrar edilmiştir. Size göre yazar bu kelimeleri tekrar ederek metnin konusu ile bağlantılı hangi iletiyi vermeye çalışmış olabilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar, savaşta insanın benliğini yitirdiğini, asıl kişiliğinin ve olaylara bakışının tamamıyla değiştiği iletisini vermek için bu kelimeleri sıkça kullanmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 370 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!