Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 384

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 384 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 384

FERRUH — (Dışarıya kulak vererek) Artık silah sesleri tamamıyla kesildi.
SALÂHATTÎN — (Ayağa kalkarak) Tamamıyla.
FERRUH — Çocuklar benim karnım acıktı.
SALÂHATTÎN — Benim de.
FERRUH — (Murat’a yaklaşarak) Korkmadığımızın en büyük delili.
MURAT — Halil! Sofrayı kur.
(…)

Peyami Safa, Gün Doğuyor

1. Bu metinde olayın sürmesini sağlayan temel çatışma nedir? Siz de çatışma öğesinin bulunduğu kısa bir metin örneği yazınız.

  • Cevap: Düşman işgaline karşı halkın mücadele kararlılığı temel çatışmadır. Olası Cevap: Millî mücadelenin en çetin günleri yaşanıyordu. Köyümüz de bu durumdan etkilenmiş ve işgale uğramıştı. O gün köyümüzün işgal edildiği bilgisini en yakın müfrezeye bildirmek için bir gönüllü arıyorlardı. Ancak köydeki yetişkinler cepheye gittikleri için köyde yalnızca ihtiyarlar ve çocuklar kalmıştı. Bunu yapacak kimse yoktu. Ben bu kutsal görev için gönüllü oldum. Annem karşı çıksa da çaresizliğin farkındaydı, bu görevi yapmak zorundaydım. Çünkü köyümüzün geleceği bu görevi başarmama bağlıydı. Akşam olunca araziyi tanımanın avantajını kullanarak gizlice müfrezeye ulaştım. Ertesi gün Millî kuvvetler köyümüzü işgal eden düşman birliklerine bir gece yarısı baskın yaptı. Birlikler neye uğradığını şaşırdılar. Millî Mücadele’de ben de üzerime düşen görevi yapmanın gururunu taşıyordum artık.

2. Okuduğunuz metni sahnelemek isteseydiniz sahneyi nasıl düzenlerdiniz? Olay örgüsünden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Sahnenin sağında, solunda ve ortasında siyah bir paravan, orta paravanda merdivenle çıkıldığında dışarıyı gören bir pencere. Pencere çuval ile kapatılmış. Sağ tarafta bir tahta sandık içinde bazı malzemeler… Hemen pencerenin kenarında bir fener, fenerin arkası pencereye dönük bir şekilde durur. Pencereye dayalı tahta bir merdiven, tahta iskemleler, sandıklar, duvarda asılı birkaç mutfak eşyası, ocak, vb.

3. Hayatta karşılaştığımız olayları anlatırken olay örgüsü kavramından yararlanır mısınız? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Günlük hayatta birçok olayla karşılaşırız. Örneğin şahit olduğumuz bir olayı polise veya okulda gerçekleşen bir olayı öğretmene anlatmak durumunda kalabiliriz. Böyle durumlarda olayları belli bir sıra ve anlamsal bütünlük içinde karşımızdakine aktarmak için olay örgüsüne başvururuz.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 384 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!