Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 386

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 386 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 386

Abdülkerimin bağdaş kurup oturduğu kanepede yanına oturur.)
ABDÜLKERİM ÇATMAZOĞLU
Kâmil ağa söylüyordu, demek sen de bizim hemşerisin ha otelci başı?
FEYZİ İŞGÜZAR
Evet, efendim orada doğmuşum ama pek küçük yaşta buraya getirilmişim.
ABDÜLKERİM ÇATMAZOĞLU
Pekâlâ. Şimdi otelci başı, biz bizim işten konuşalım. Benim buraya niçin geldiğimi biliyor musun? FEYZİ İŞGÜZAR
Bilmez olur muyum efendim. Gezmeğe geldiniz. Bir dakikada icabına bakarız. Size rehber olmakla şeref duyarım. Haydi, giyinin, derhal çıkalım. Tabii evvela âsâr-ı atîkadan başlayacağız.
ABDÜLKERİM ÇATMAZOĞLU
Yok yok ben gezmeye falan gelmedim…
FEYZİ İŞGÜZAR
O halde istirahate geldiniz. Bir dakikada icabına bakarız. Size rehber olmakla şeref duyarım. Haydi, giyinin derhal çıkalım.
ABDÜLKERİM ÇATMAZOĞLU
Hayır, efendim, istirahate de gelmedim.
FEYZİ İŞGÜZAR
Anladım… Tedaviye geldiniz. Bir dakikada icabına bakarız. Size rehber olmakla şeref duyarım. Haydi, hazırlanın o zamana kadar da istediğiniz doktor gelir. Kimi arzu ederseniz? Hem hastalığınız nedir? Kanser mi, ülser mi, böbrek iltihabı mı, verem mi, sara veya siroz mu? Hepsi bir haftada tedavi edilirler. Pîrüpâk olursunuz.
(…)
Cevat Fehmi Başkut, Büyük Şehir
Kelime Dağarcığı
âsâr-ı atîka: Osmanlıcada tarihî ve sanatsal öneme sahip yapıları tanımlamak için kullanılan tabir. emr-i ahir( âhir-ül- emr): En nihayetinde, sonunda. pîrüpâk: Tertemiz, arınmış. tenezzüh: Gezinti. tevellüt: Doğma, doğum.

1. Yazar metindeki şahısların soyadlarını bu şekilde belirleyerek neyi amaçlamış olabilir?

  • Cevap: Yazar, esprili bir yaklaşımla kişilerin soyadları ile kişilik özelliklerini birleştirmiştir. Şahısların kişilik özelliklerini okuyucunun daha iyi belirlemesine yardımcı olmak amacıyla yazarın bu soyadları tercih ettiği düşünülebilir

2. Şahıs kadrosunda yer alan kişilerden Feyzi İşgüzar ve Abdülkerim Çatmazoğlu’nun dış görünüşü ile ilgili sizde nasıl bir izlenim oluştu? Yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Fevzi İşgüzar, metinde belirttiği gibi elbisesi ile ayakkabısı, gömleği ile kravatı birbirine uyumlu, saçları düzgün taranmış, kendine dikkat ettiğini gösteren birisidir. Abdülkerim Çatmazoğlu, zengin olmasına rağmen giyimine hâl ve hareketlerine pek dikkat etmeyen sade, sıradan birisidir. Giyimiyle İstanbul dışından gelmiş olduğu izlenimini uyandırır.

3. Metinde yer alan Mehmet adlı kişinin, kişilik özellikleri ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Metinden otel görevlisi olduğu anlaşılan Mehmet, saf, eğitim görmemiş, ona söylenenleri kendince yorumlayan biraz da kurnaz birisidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 386 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!