Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 389

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 389 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 389

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

BİRİNCİ PERDE

Birtakım İnsanlar

(…)
YARDIMCI: Vapura yirmi beş dakika var. Yirmi beş dakika sonra bu kalabalık çekip gider. Şu büyük hanımın, şu sevdalı çiftin, şu kambur kemancının yerinde yeller eser. Bize kalır burası. Burası günde yirmi kez böyle dolar boşalır. Alacakaranlıkta, salepçisi, simitçisiyle, önce, işçileri uğurlarız. Arkadan öğrenciler gelir. Siz, siz olun da öğrencilerin okula gittiği saatte iskeleyi görün. İskele o saatte iskele olur, vapur, vapurluğunu bilir, şamandıra, şamandıralığını takınır, balat şıp diye babaya geçer. Ondan sonrasına kulak asma! Ondan sonrası sarmaz beni. Burada, en olmayacak saatlerde bile bir yolcu bulunur. Boş kalmaz iskele. Bu iş için kurmuşlar bunu. İnsanlar alıp başını gitsin diye. İskeleyi gidenler için yapmışlar, dönenler için değil. Evine dönen yolcu, vapurda evinin kokusunu alır almaz ayakkabısının bağını gevşetir, yelek düğmelerini çözer, şapkasını geriye iter, kapısını çalmaya hazırlanır. Daha vapurdayken evindedir o artık. Biletini uzatır, iskele kapısından geçer de farkında olmaz bile. Gidenler içindir iskele. İskeleden gidilir, iskeleye dönülmez. Ben dönenleri yolcudan saymam. Onlar benim gözüme gözükmez. Göremem onları. Hani insanları görmesini de bilirim. Herkes bilmez. Şimdi siz şu bekleme salonundaki yolcuları görüyor musunuz? Öyle üstünkörü görmeye görmek demem ben. İnsan bir bakışta karşısındakinin ciğerini görmeli. Bakın bakalım şu kambur kemancıya. Onu görmediğiniz, göremediğiniz yüzünüzdeki gülümsemeden belli. Görseniz ağlamaklı olurdunuz yoksa. O her akşam bu saatte karşıya geçer. Çalmasını becerebildiği üç beş hava ile ekmek parasını çıkarmaya çalışır. Boğaz derdi. Yalnız kendinin mi? Kaynanasının, karısının, çocuklarının boğazı. Üst baş, gaz tuz parası da cabası. Bilmem şimdi seçebiliyor musunuz kemancıyı? Belki uyuduğu için iyice göremiyorsunuz.
YARDIMCI: Şu büyük hanım, mabeyinci Cevdet Bey’in ortanca kızı. Su içinde yetmiş beş var. Eski zaman kadını. Ben acırım eski zaman kadınlarına. Yol yordam bilmezler. Ha Çemişgezek’ten gelmiş vapura binmesini bilmeyen yabancı, ha eski zamandan günümüze kalmış kadın. O da bir çeşit garip… Geçen gün Kandillideki yalıda, sabahın köründe kalkmış kendi başına otururken… (Işık değişir, yardımcı kaybolur. Bir kadın girer. Gençtir ve eski zaman elbiseleri giymiştir.)
BİR KADIN: Sizi rahatsız etmiyorum ya sabah sabah hanımefendi?
BÜYÜK HANIM: Yok, yok, pekiyi ettiniz de geldiniz. Bizimkiler uyanmak bilmezler. İçim sıkılıyordu tek başıma. İki çift lakırdı ederiz. Ne uyku efendim, anlamam ki . . .
BİR KADIN: Gençler uykuyu sever hanımefendi.
BÜYÜK HANIM: Erkenden yatsalar da böyle akşamlara kadar uyumasalar neleri eksilir sanki!
BİR KADIN: Sabah uykusunu eskiden siz de severdiniz.
BÜYÜK HANIM: Ben mi? (Şaşkın.) Şöyle buyrun… Sizi birdenbire tanıyamadım. Yoksa Fitnat Hanım’ın küçük kızı. Ama nasıl olur! O öleli yıllar var.
BİR KADIN: Evet yıllar var.
BÜYÜK HANIM: Peki siz, siz kimsiniz?
BİR KADIN: Hatırlayamadınız demek!

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 389 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!