Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Sanat İdeal Olanı Yansıtır
(…)
Tabiat kavramından anlaşılan başka bir anlam da “düzeltilmiş” (idealleştirilmiş) tabiat idi. Bu yorum da Aristoteles’e dayanıyordu, çünkü Aristoteles “şairin görevi gerçekten olan şeyi değil, olabilir olanı ifade etmektir.” demişti. Yine Poetika’nın başka bir yerinde de şu cümle var: “şair… nesneleri nasıl olmaları lâzım geliyorsa, o şekilde tasvir etmelidir”(16)
Biliyoruz ki dünyada çirkin, kaba, hoşa gitmeyen şeyler, haksız olaylar vardır. Sanat eserinin zevk vermesi beklendiğine göre, bu hoşa gitmeyen şeyleri atması ve yalnız güzeli, hoş olanı seçmesi, doğru olur. Şairlerin, yazarların bahsettikleri nehirler, kırlar, mis kokulu çiçekler dünyada bulamayacağımız kadar güzeldir. “Tabiatın dünyası pirinçtendir, şairlerinki altından” diyor bir Rönesans yazarı (17).
(…)
Yüceleştirilmiş tabiatı savunanlar, böylece, bizim gördüğümüz gerçek dünyayı ve hayatı değil, hayal edilen mükemmel bir dünyanın yansıtılması gerektiğini söylüyorlardı. Buna rağmen sanat görüşleri yine de gerçekliği yansıtma ilkesine dayanıyordu. Ama tamamıyla uydurma, hayal ürünü bir eser neyi yansıtmış sayılabilir? Gerçeklikle ne ilgisi vardı bunun? (…)
Berna Moran, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri
Kelime dağarcığı:
pirinç: Bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkte bir alaşım. poetika: Şiir üzerine düşüncelerin ve teorilerin bütünü. Rönesans: XV. yüzyıldan başlayarak İtalyada ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik İlk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımı.

1. a) “Tabiatın dünyası pirinçtendir, şairlerinki altından” diyor bir Rönesans yazarı. Bu sözle yazar neyi anlatmaktadır?

  • Cevap: Altın saf ve çok değerli bir madendir. Pirinç ise bakır ile çinko karışımı bir alaşımdır. Şairlerin sadece güzel ve iyi olanı yansıtması gerektiği düşüncesinden hareketle böyle bir benzetme yapılmıştır.

b) Bu görüşe katılıp katılmadığınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Bu görüşe katılıyorum. Çünkü tabiat birçok kötülüğü de barındırır ve tabiatta her şey zıddı ile vardır. Ama sanatçı bunların içinden sadece güzel ve doğru olanları seçmelidir. Bu görüşe katılmıyorum. Çünkü tabiat denge üzerine kurulmuştur. Bu denge içinde iyinin yanında kötü, güzelin yanında da çirkin vardır. Sanatçı da bunları gerektiği kadar anlatmalıdır. İdealize edilmiş bir sanat anlayışı doğru bir anlayış değildir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!