Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

İŞVEBAZ-MAHPEYKER — (Birlikte) Dengi dengine.
(Evden çıkarlar. İbişle Tarçın birer köşeye çekilirler. İbiş bir tarak çıkarıp kel başını taramaya çalışır. Karanlıkta birbirlerini aramaya başlarlar.)
(…)

Haldun Taner, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı

Kelime Dağarcığı

echel: Çok cahil, çok bilgisiz. ihtiyat: Herhangi bir konuda ileriyi düşünerek ölçülü davranma, sakınma. muvazzaf: Silahlı Kuvvetlerde görev başında olan subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini yapan erler. müteehhil: Evlenmiş olan, evli. zatül- cenp: Göğüs sancısı, ateş, titreme, öksürük vb. belirtilerle ortaya çıkan akciğer zarı yangısı, satlıcan. zatüzzevc: Kocalı (kadın).

1. Tarçın ve İbiş’in konuşmalarında gülmece unsuru nasıl sağlanmıştır? Türk tiyatrosunda başka hangi yöntemlerle gülmece sağlanmış olabilir?

  • Cevap: Metinde gülmece unsuru yanlış anlamalarla sağlanmıştır. Tiyatromuzda taklitler, ağız özellikleri, yanlış anlamalar en çok kullanılan gülmece unsurlarıdır.

2. Tarçın ve İbiş karakterlerinin sizde uyandırdığı izlenimleri yazınız. Günlük hayatta böyle bir oyun canlandırsaydınız hangi karakter olmayı tercih ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: İbiş, yanlış anlayan cahil ama bir o kadar da eğlenceli bir kişiliktir. Tarçın ise, kullandığı dil, üslup özellikleri ve yabancı kelimelerle (familya, eçhel…) daha eğitimli ancak korkak bir kişilik yapısına sahiptir. Olası Cevaplar: Ben eğer böyle bir oyunda rol alsaydım İbiş olmak isterdim. Çünkü İbiş’in kendisiyle barışık, eğlenceli ve samimi bir yanı var.
    Tarçın olmak isterdim. Tarçın kibar, eğitimli ve İbiş’in cahilliği karşısında oldukça sabırlı bir karakterdir.

3. Metinde kullanılan kelimelerden bazılarının (echel, müteehhil, zatülcenp vb.) günümüzde kullanılmamasının sebebi sizce nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Dil canlı bir varlıktır. Kelimeler doğar, gelişir ve zaman içinde bazıları işlevini kaybeder. İşlevini kaybetmiş kelime, yerini güncel olana bırakır. Kültürel, ekonomik, sosyal, bilimsel ve teknolojik değişimler yeni kelimeleri doğurur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!