Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 398

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 398 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 398

…yaşamak gerek.
ZAĞANOS — (Alaycı) Sulh! Ooo, evet, sulh… Güzel şey muhakkak! (Birden değişir.) Fakat haberiniz olsun, Sultan kani değil buna ve kendisini buna inandırmaya çalışanlardan kuşkulanıyor artık.
(…)
Nazım Kurşunlu, Fatih
Kelime Dağarcığı
mel’un: Tanrı tarafından lanetlenmiş olan, lanetli. rahle: Üzerinde kitap okunan, yazı yazılan, bazıları açılıp kapanabilen alçak, küçük masa. sulh: Barış.

1. a) Metinde yansıtılan millî ve manevi, evrensel değerlerle ilgili neler söyleyebilirsiniz.

  • Cevap: Metinde mescit yapıldığının söylenmesi ile dinî değerlere önem verildiği, “Sultan Murat’ın rahlesinde yetiştik” sözü ile eğitime değer verildiği, Maslahat icabı… Onlarla dostuz mademki şimdi. ifadesi ile devletler arası ilişkilerde anlaşmalara sadık kalındığı sonuçlarına ulaşılabilir.

b) Sizce edebî eserlerde millî, manevi, evrensel ve tarihî değerlerin kullanılmasının sebebi neler olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Her millet değerlerini bir sonraki nesle aktarmak ister. Bunu da aktarmak için etkileyicilik özelliği üst seviyede olan sanat eserlerini tercih ederler. İnsanın hayatında kutsallarının olması çok önemlidir. Çünkü zaman zaman ruhumuz, değişen bu dünyaya ayak uyduramaz. Bu bocalamalarda kutsallarımız sığınacağımız bir liman olur. Bunlardan güç alarak özümüze dönebilir, kendimizi değişen dünyaya tekrar ayak uyduran sağlıklı bireyler hâline getirebiliriz.

2. Metin anlatıldığı döneminin gerçekliğini yansıtmakta mıdır? Gerekçenizi metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Metin dönemin gerçekliğini yansıtır. Metinde kullanılan isimler (Çandarlı, Akşemsettın, Zağanos), makam adları (padişah, veziriazam, han, bey), yapılan hitaplar (Devletli Efendim), devlet adları (Bizans, Karamanoğlu) gibi unsular dönemin gerçekliğiyle örtüşür.

3. Devletler arası ilişkilerde değer mi, yoksa çıkar mı önemlidir? Düşüncelerinizi nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Devletler arası ilişkilerde değerlerin önemsenmesi arzu edilir ancak devletlerin ilişkilerinde çıkarlarını ön planda tuttukları bir gerçektir. Örneğin son dönemde pandemi dolayısıyla üretilen aşıların büyük kısmını belli devletlerin alması ve aşının dünya geneline dengeli dağıtılmaması bu çıkarın en belirgin örneğidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 398 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!