Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 400

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 400 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 400

(Şafak, sanki İbrahim’in gövdesinden sökmektedir. İbrahim, ön sahneye doğru ilerlerken, tan aydınlığı derece derece artar.)
Uzak, kara dağların sarp doruklarından aşan gümüş mızraklı orduları gündüzün, kızıl tuğlar diker ülkemin burçlarına.
(Durur.)
Ben, İbrahim, karanlıkta büyüdüm, korku benim dadım oldu; cellâdın o yağlı kemendini her an boynumda duyarak karanlıkta biçimlendi varlığım benim. Padişahsın diye ışığa çıkardıklarında yadırgadım dünyayı, kendimi yadırgadım. Bir güçsüzlük, yetersizlik duygusu el koymuştu ruhuma.
(…)
(Durur)
İşte güneşten ürken yıldız sürüleri doluşur genişleyen damarlarıma benim. Önümdeki dünya ben, ardımdaki dünya ben! Altımdaki dünya ben, üstümdeki dünya ben! Ben, padişah İbrahim, Sultan İbrahim’im ben!
(…)

Turan Oflazoğlu, Deli İbrahim

1. Metnin başında yer alan Kol kol sular geziniyor / yer altının karanlık boşluklarında, / derilip pınar olmak ister. / Zordur deniz çekimine karşı koymak zor! / Bekleyip kokuşamaz sular oyuklarında, / irkilip ırmak olmak ister. bölümü ile Yunus Emre’nin “Derildik pınar olduk, irkildik ırmak olduk /Aktık denize dolduk, taştık elhamdülillah” sözlerini karşılaştırınız. Yazarın Yunus Emreden esinlendiği söylenebilir mi? Niçin?

  • Cevap: Olası Cevap: Söylenebilir. Yunus Emre’nin dizeleri ile metinde geçen sözler birbirine benzemektedir. Her iki söz de derlenip toparlanıp bir araya geldikten sonra amacına ulaşmayı anlatmaktadır.

2. Metinde yer alan Uzak, kara dağların sarp doruklarından aşan gümüş mızraklı orduları gündüzün, kızıl tuğlar diker ülkemin burçlarına. sözüyle ne kast edilmiştir? Tarihî oyunlarda bu tarz ifadelerin yer almasının eserin, dönemi yansıtmasındaki katkısı hakkında neler düşünüyorsunuz? Yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Güneşi, cihan hâkimiyetini, gücü ve gururu anlatmaktadır. Tuğ, mızrak, burç gibi savaşı hatırlatan ifadelerin bulunması, hâkimiyet düşüncesi, savaşlarla elde edilmiş toprakların gururunu taşıyan bir lider, daha ziyade tarihî metinlerin argümanıdır.

3. Yazarın İşte güneşten ürken yıldız sürüleri doluşur genişleyen damarlarıma benim. Önümdeki dünya ben, ardımdaki dünya ben! Altımdaki dünya ben, üstümdeki dünya ben! Ben, padişah İbrahim, Sultan İbrahim’im ben! repliği ile oyuncuya nasıl bir kişilik yüklediğini düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Olası Cevap: Güçlü, herkesin korktuğu, her şeye sahip olan bir lider profili çizilmiştir.

4. Osmanlı Dönemi’ni yansıtan bir oyun yazdığınızı düşününüz. Oyunun dönemini anlatmak için nasıl bir ortam tasarlar ve oyunda ne tür diyaloglara yer verirdiniz? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Oyunun dönemini anlatmak için sahneye tarihî bir mekân havası verirdim. Antika eşyalarla oyunun canlandırılacağı mekânı dekore ederdim. Oyunculara Osmanlı Döneminden tarihî kıyafetler giydirirdim. Oyuncuların birbirleriyle Osmanlı Türkçesi ifadelerle konuştuğu bir metin oluştururdum. (Tiz or- du-yu hümâyun hazırlansın…)

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 400 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!