Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 412

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 412 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 412

A. VEFİK PAŞA — Olmaz olur mu? FASULYECÎYAN — Hangisi?
(…)
A.VEFİK PAŞA — (Kulisten gelerek) Merhaba çocuklar. (Hepsi koşup elini öperler.)
İSMAİL — Bana kızmadınız ya paşam?
A. VEFİK PAŞA — Neden kızayım evlat. Kendine göre Dandini’yi pekâlâ avamileştirmiş, dersi ibreti de sonuna iyi yerleştirmişsin. Daha ne! (Derin bir soluk alır, düşünür, oyunculara) Frenk hayranları Frenk tiyatrosunu taklitten medet umuyorlardı. Rasgele Avrupa piyeslerini, sözüm ona, Avrupalı gibi oynamakla bir yere varılır sanıyorlardı. Biz de adaptasyonu teklif ettik. Avrupa piyeslerini yerlileştirip Türk adabı, Türk deyişiyle kotarmayı denedik. İşte şimdi sen de onu avamın gustosuna getiriyorsun, ne var ki bunların hepsi de yetersiz.
A. FEHİM — Peki. Doğru yol hangisidir paşam?
A. VEFİK PAŞA — Doğru yol, garbi ne taklit ne de adapte. Doğru yol, galiba, Türk insanından, Türk şartlarından, Türk mevzularından hareket edip hem öz hem biçim bakımından bir Türk tiyatrosuna varmak. Biz ancak bu kadarını yaptık. Bundan ötesini de gelecek nesiller başarsın artık… (Sahne kararırken ön sol yanda lokal ışık içinde Fasulyeciyanın sarı benizli yüzü görülür.)
(…)

Haldun Taner, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı

1. Okuduğunuz metnin özellikle manzum bölümünü göz önünde bulundurduğunuzda sizce Cumhuriyet Dönemi tiyatro yazarları neleri hedeflemiş olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Geleneksel tiyatrodan hareketle çağdaş tiyatroya ulaşmak, yerli olana ulaşmak, Türkçenin güzelliklerini sergilemek. Kısaca kendi sorunlarımızı, kendi geleneğimiz ve çağdaş tiyatro ile birleştirerek millî bir tiyatroya ulaşmaktır.

2. VEFİK PAŞA – Doğru yol, garbi ne taklit, ne de adapte. Doğru yol, galiba, Türk insanından, Türk şartlarından, Türk mevzularından hareket edip, hem öz, hem biçim bakımından bir Türk tiyatrosuna varmak. Biz ancak bu kadarını yaptık. Bundan ötesini de gelecek nesiller başarsın artık…
Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki bölümde A.Vefik Paşanın belirttiği hedefi sizce yazarlarımız başarabildi mi? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Orhan Asena, A.Turan Oflazoğlu, Güngör Dilmen, Reşat Nuri Güntekin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek Oğuz Atay, Cevat Fehmi Başkut, Ahmet Kutsi Tecer, Vedat Nedim Tör, Halit Fahri Ozansoy, Ahmet Kutsi Tecer, Oktay Rıfat, Aziz Nesin, Tarık Buğra, Behçet Necatigil, Necati Cumalı, Recep Bilginer, Refik Erduran, Vasıf Öngören. Daha da sayabileceğimiz yazarlar yerli konuları işlemiş, Anadolu’ya yönelen Cumhuriyet Dönemi sanatçıları başarılı ürünler vermişlerdir

3. Okuduğunuz metindeki karakterlerin isimlerinden hareketle Türk tiyatrosu nasıl bir gelişim göstermiştir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Türk tiyatrocuları çeviri, adaptasyon, taklit yolu ile modern tiyatroya başlangıç yapmışlardır. Daha sonra toplumun bütün kesimleri tiyatronun içinde yer almış, devleti temsil eden her kesimden sanatçılar tiyatro türünde eser vermişler, sahnede yer almışlardır. Cumhuriyet Dönemi’nde de millî bir tiyatronun ortaya çıkması için gayret göstermişler bunu da başarmışlardır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 412 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!