Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

1. Yazar, Türk edebiyatında Batı etkisinde eserlerin verilmeye başladığı dönemden günümüze kadar devam eden eski-yeni tartışmasını Bitmeyen Kavga başlığıyla anlatmıştır.

a) Sizce yazarı böyle bir yaklaşıma sevk eden temel etmen nedir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Kavga, görüş ayrılığı yaşayan kişilerin, sorunları konuşarak çözmek yerine düşmanca davranış ve sözlerle çekişmesi demektir. Yazara göre eski-yeni tartışmasının tarafları, yıllardır süregelen ve “kronikleşmiş” bir sorunu çözmeye değil, kendi doğrularını karşı tarafa dikte etmeye ve ötekini yıkmaya çalışmaktadır. Mantık çizgisinden ve doğru bir tartışma zemininden kayarak bir kavgaya dönüşen bu tavır, edebiyat dünyasında kısır bir döngü oluşturmaktadır

b) Yazar, edebiyat dünyasındaki eski-yeni mücadelesinde taraf olmamaya özen göstermiştir. Bu yaklaşımın amacı ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar bu tartışmanın (kendi ifadesiyle kavga) taraflarından biri değildir. Çünkü eski-yeni arasındaki mücadelenin kâinattaki devamlı hareketin doğal bir sonucu olduğunu düşünmekte ve eski veya yeni olmanın bir değer ölçüsü olarak kabul edilemeyeceğini savunmaktadır. Yazarın Bitmeyen Kavga ifadesini başlıkta kullanması bu kavgada taraf olma değil, kavgayı bitirme isteğini yansıtır.

c) Yazar, eski-yeni tartışmasında sergilediği tarafsız yaklaşımı metnin tamamında koruyabilmiş midir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, edebiyat dünyasındaki eski-yeni tartışmasıyla ilgili bir metin yazarken zaman ve sanat zevki gibi göreceli iki alana girmek zorunda kalmıştır. Göreceli kavramlar üzerinde çoğunluğun kabul edebileceği nesnel yargılar ortaya koymak zordur. Bu durumun farkında olan yazar, nesnel hükümler vermek yerine, söz konusu tartışmanın çıkış noktası olan bu göreceliliğe dikkat çekmiş ve değer ölçüsü olarak güzellik ve beşerî değerleri arayan bir anlayışı önermiştir. Ancak yazarın ortaya koyduğu güzellik ve değer kavramları da ele alınan diğer kavramlar gibi tartışmaya açık, göreceli kavramlardır.

2. Yazar, söz konusu tartışmayla ilgili bakış açısını ortaya koyarken okuru ikna edebilecek yetkinlikte bir metin ortaya koymuş mudur? Düşüncelerinizi gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Herhangi bir konuda okurun ikna olması, öne sürülen düşüncenin somut örneklerle açıklanmasına bağlıdır. Yazar, eski-yeni tartışmasıyla ilgili yaklaşımını ortaya koyarken psikoloji, edebiyat tarihi ve toplum bilimine ait verilerden; Yunus Emre’nin şiirinden, Beethoven’ınla ilgili bir anekdottan yararlanmıştır. Bilim ve sanat alanlarından seçilen bu örnekler isabetli olsa da konunun göreceliliğinden dolayı her okuyucu, yazarın ulaştığı sonuca varmayabilir.

3. Güzel sanatlarda, edebiyatta değer ölçümüz hiçbir zaman eski veya yeni olmamalıdır. Bu ölçü bizi, sanat eserlerini değerlendirmede yanıltır. Bununla beraber her yenilik hareketinin, kendinden öncekini küçümseyişini, tenkit edişini de hoş karşılayalım. Yeni veya eski, ne olursa olsun, edebî bir esere, onda güzeli ve büyük beşerî değerleri arayan zihniyetle yaklaşalım. Yazar, yukarıdaki ifadeleriyle okuru doğrudan bir anlayışa yönlendirmiştir. Yazarın bu tavrını doğru buluyor musunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Doğru buluyorum. Uzun yıllar boyunca edebiyat dünyasını meşgul eden kısır bir tartışmayı sona erdirmek için önerilen çözüm yolunun açıkça ifade edilmesi yerinde bir yaklaşımdır. Doğru bulmuyorum. Yazar, konuyla ilgili görüşlerini ve bu görüşle ilgili tespit, gerekçe ve kanıtlarını ortaya koyduktan sonra son sözü (çıkarım) okura bırakmalıydı

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!