Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 420

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 420 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 420

1. a) Metinden alınan Manasını artık iyice kavradığımı sandığım bir şiiri başka bir gün tekrarladığım zaman bir kelimenin içinden fışkıran yeni bir aydınlık bütün tefsiri (yorumu) değiştiriyordu. cümlesindeki altı çizili sözcük grubunun yerine anlamı bozmayacak başka bir sözcük grubu getiriniz.

  • Cevap: “kelimenin çağrıştırdığı yeni bir anlamıyla şiirin anlattıkları da değişiyordu.”

b) Her iki cümleyi okuyunuz ve aralarındaki anlam farkını aşağıdaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: Asıl metindeki sözcük grubu daha akıcı ve sanatsal ancak bizim yazdığımız biraz daha kuru ve zorlama olmuştur.

2. Metinde geçen Ve her kısımda anlatılanı manalandırmaya çalışıyorum. cümlesindeki “manalandırma” sözcüğü ile Güzellik karşısında hayretimizin artması için ona bir de tahlilci gözüyle bakmak iyi olur, cümlesindeki “tahlilci” sözcüğü arasında nasıl bir ilgi olduğunu bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi sözlükten kontrol ederek aralarında ilgi olup olmadığı konusunda görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap: Her iki sözcük de “anlam” konusu ile ilgilidir. Ancak birincisi (manalandırma) görünen anlamını ön plana çıkarırken diğeri (tahlilci) gizli ve kapalı anlamlarına da ulaşmayı amaçlar. Tahminimiz sözlükteki anlama yakın çıktı. Her iki sözcük de anlam konusu ile ilgilidir. Ancak birincisi sözcüğün/metnin görünen anlamını ön plana çıkarırken diğeri metnin/sözcüğün gizli ve kapalı anlamlarına da ulaşmayı amaçlar.

3. Metinde geçen “tahlil, tefsir, mana, intiba, mütalaa; fark etmek, zannetmek, düşünce gayreti” sözcük ve sözcük grupları anlam bakımından birbirine oldukça yakındır. Sizce yazar metin boyunca birbiriyle bu kadar yakın anlam taşıyan sözcükleri niçin ayrı ayrı kullanma gereği duymuştur?

  • Cevap: Her ne kadar bu sözcükler birbiriyle yakın anlamlara gelse de akış ve bağlam içinde farklı anlamlara gelmekte ya da ince ayrımlar oluşturmaktadır. Ayrıca metne akış, işleklik ve dil zenginliği getirmektedir.

4. Metinde geçen Bu tecrübeden sonra şiir, sizi daha kuvvetle sarar. cümlesindeki şiir, sizi daha kuvvetle sarar. ifadeleriyle anlatılmak istenen nedir?

  • Cevap: Şiirin okuyucuyu etkisi altına alması ya da okuyucunun şiir ile sıkı bir bağ kurması anlatılmak istenmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 420 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!