Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 436

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 436 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 436

1. Okuduğunuz metinde adı geçen yazarın öyküleme tekniğine dair değerlendirmelerde bulunulurken “öykü” ve “hikâye” sözcükleriyle ile ilgili bir karşılaştırma yapılmıştır. Öykü yazmazsak bir şey olmaz ama hikâye anlatmazsak çıldırabiliriz. cümlesinden de hareketle, eş anlamlı olarak bilinen bu iki sözcükle ilgili karşılaştırmayı yorumlayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu metni yazan kişi “öykü” ve “hikâye” kelimelerini birbirinden ayrı düşünmemekle birlikte, hikâye kelimesini anlatılan konu, öykü kelimesini ise anlatılan konunun yazıya aktarılmış şekli anlamında kullanmıştır. Yazar, insan hikâyelerinin öykü türü aracılığıyla yazıya aktarıldığını belirtmiştir. Bu savına tanık gösterdiği Cemal Şakar’ın cümlesinde de benzer bir anlam kastedilmektedir.

2. Metinde adı geçen yazarın, İki Dünyanın Ustası adlı hikâyesini kurgularken peygamber kıssalarından ve ayetlerden yararlandığı belirtilmiştir. Bu anlatım tekniği size hangi söz sanatını çağrıştırmaktadır?

  • Cevap: Aykut Ertuğrul’un hikâyelerinde peygamber kıssalarına ve Kur’an-ı Kerimden ayetlere yer vermesi, bize şiir türündeki söz sanatlarından olan ve “hatırlatma” anlamına gelen “telmih”i çağrıştırmaktadır.

3. Metnin yardımcı düşüncelerini göz önünde bulundurduğunuzda Çünkü bugün, hikâyesiz metinler postmodern bir yenilik olarak sunuluyor okura, ‘hikâye’ metinlerden bilinçli olarak uzaklaştırılıyor, böylece ortaya melez bir edebiyat çıkıyor. cümlesinde hangi anlatım biçiminin kullanıldığını düşünüyorsunuz? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, Aykut Ertuğrul’un hikâye anlayışını anlatırken bu cümlelerde araya girmiş ve günümüzde genel kabul gördüğünü söylediği “hikâyesi olmayan öykü” yaklaşımına karşı çıkmıştır. Bu cümlelerde tez/antitez çatışması vardır, dolayısıyla tartışmacı anlatım biçimiyle yazılmıştır.

4. Yazarın Bin Bir Gece Masalları, Beydeba, Hamzaname, Battalname gibi kimi Doğu klasiklerini çok erken yaşlarda ve ilgiyle okuduğunu biliyoruz. Bu ilgi, bugün karşımıza bu eserlerle beraber Tolkien, Ursula Le Guin, Borges gibi Batılı fantastik yazarların eserleriyle harmanlanmış, yeni bir edebiyat dili olarak karşımıza çıkıyor.
Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlelerde düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır? Niçin böyle düşündüğünüzü gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Bu cümlelerde Doğu edebiyatından bazı eserlerin isimleri, Batı edebiyatından ise bazı fantastik yazarların isimleri verilerek örnekleme yapılmıştır.

5. Okuduğunuz eleştiri metninden edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak Aykut Ertuğrul’u anlatan üç tanım cümlesi yazınız.

  • Cevap:

Olası Cevaplar:
Aykut Ertuğrul, Mümkün Öykülerin En İyisi adlı hikâye kitabının yazarıdır.
Aykut Ertuğrul, farklı zamanlarda yaşayan peygamberleri aynı hikâyenin içinde birleştirebilen bir yazardır.
Aykut Ertuğrul, Türk edebiyatının son dönemlerde en çok dikkat çeken genç öykü yazarlarından biridir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 436 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!