Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 439

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 439 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 439

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

(…)
Kenan Özbel’in Resim Sergisi
Kenan Özbel’i ilk gördüğüm zaman cebinden bir çorap çıkardı. Kirli, hatta yırtık pırtıktı. Fakat Özbel ona öyle bir kıymet veriyordu ki bugün bizim ilk anda göremediğimiz birçok özellikleri anlatmakla bi- tiremiyordu. Bir başka gün yine cebinden Antep işlerini yahut Bursa yemenilerini, oyalarını çıkarıyor, bunların inceliklerini bir kadın titizliği ve zevkiyle anlatıp duruyordu. Bunu tedarik içinde nerelere gittiğini ve ne zorluklara katlandığını uzun uzun anlatırdı.
Onun her nevi el işinin bir kıymeti vardır. Bir kilim parçası, eski bir cüz kesesi onun için bir hazinedir. Bunlar üzerine titrer, bunların çeşitli fotoğraflarını çıkarır, resimlerini yapar. Kenan Özbel son Konya seyahatinde Konya kaşıklarını tetkik etmiş, bilhassa bunlar üzerindeki beyitleri not etmiş, süslerini kopya etmiş, yazılarını tespit eylemiştir.
(…)

Kenan Özbel; Bursa, Ankara, Sivas, Adana gibi daha birçok şehirlerimizin en kalabalık yerlerinin resimlerini yapmıştır. Bu şeklin ne yorgunluklara ne zorluklara katlandığı tasavvur edilebilir. Hakiki sanatkârı zorluklar yıldırmaz, bilakis onu kamçılar, ona sıçrama imkânlarını verir.

(…)
Sanatkârın bazı panoramik manzaraları yanında figürlerine de rastlanmaktadır. Fakat bunlarda manzaralarda olduğu kadar incelik sezilmemekte yahut fazla taslak ve yarım kalmış hatta ihmale uğramış intibaını vermektedir. Kıyafet resimlerinde sanatın mı kıyafetin mi ön planda olması icap edeceğinde ressam mütereddit. Şüphesiz ki sanatta iki karpuz bir koltuğa sığmaz fakat bunların birbirlerine yardımı da mümkün. Ressam Özbel, çok çalışmış, çok alın teri dökmüş fakat mesaisi hiç de boşa gitmemiş. Bunun en açık delili yaptığı başarılı sanat eserleridir. Halı, kilim, çorap, yemeni ve oya koleksiyonlarından sonra memleketin tarihini ve pitoresk güzelliklerini bize göstermekte ikinci değerli bir iş yaptığına övünebilir.
Malik Aksel, Masal ve Resim

Kelime Dağarcığı:

cüz: Kur’an’ın bölünmüş olduğu otuz parçadan biri. intiba: İzlenim. mesai: Emek. mütereddit: Tereddüt eden, kararsız. panoramik: Genel görüntü. pitoresk: Resimsi. tasavvur: Göz önüne getirme, zihinde canlandırma. tetkik etmek: İncelemek, araştırmak. yemeni: Kalıpla basılıp elle boyanan, kadınların başlarına bağladıkları tülbent.

1. Bahsi geçen sanatçıya ait birkaç resim örneği verilmesinin okuduğunuz metne ne gibi katkıları olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde bir ressamdan ve onun eserlerinden bahsedilmektedir. Konunun resim olması okurun metinde bir iki resim örneği görme merakını da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda anlatılanların okurun zihninde daha somut bir hâle gelmesi metne konuyla ilgili görseller konmasıyla mümkün olacaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 439 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!