Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 444

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 444 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 444

2. Bence son dönem kurmaca yazarlarının en büyük eksikliği, kalem erbabının en önemli, en hayati, en olmazsa olmaz malzemesi olan dili ıskalamaları. Çok güzel, ilgi çekici, acayip mi acayip bir konu bulabilirsiniz ve süslü cümlelerle bu konuyu işleyip kurmaca iskeletinde yükseltebilirsiniz belki. Ama Türkçeyi bir kenara bırakır da yaparsanız tüm bunları, çivileri de okurun ağzına batırıverirsiniz.

a) Yukarıdaki paragrafta geçen dili ıskalamak ve çivileri okurun ağzına batırmak söz öbekleriyle ne kastedilmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dili ıskalamak sözüyle, Türkçenin söz dizimi kurallarına ve kelimelerin anlam yapısına önem vermeden yazmak kastedilmektedir. Çivileri okurun ağzına batırmak sözüyle ise dil kurallarını önemsemeden yazılan metinlerin okurun önüne konması ve bu yanlış söyleyişleri okuyucunun doğruymuş gibi kabul ederek okuması sonucunda okurların da o yanlışlardan payını alması kastedilmektedir

b) Yazarların kendi üsluplarını ortaya koymak için böyle orijinal ifadeler kullanması sizce Türkçe- nin söz ve anlam varlığına katkıda bulunabilir mi? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Dil canlı ve sürekli yenilenmeye açık bir varlıktır ve çok farklı kaynaklardan beslenir. Edebiyatın da temel gayelerinden biri dilin sınırlarını genişletmektir. Genel olarak yazarlar kendilerine has bir dil ve üslup oluştururken genelgeçer söyleyişin dışına çıkarak özgün bir ifade tarzı oluşturmaya çalışır. Biz de okuduğumuz/duyduğumuz bu yeni söyleyişler, benzetmeler, bağdaştırmalar, aktarmalar ve imgeler aracılığıyla günlük dilin sınırlarından çıkıp daha farklı bir dil evrenine yolculuk edebiliriz. Dolayısıyla bu gibi orijinal ifadeler, Türkçenin söz ve anlam varlığını da zenginleştirmektedir.

c) Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlelerde yazar, iyi bir metin inşa etmenin basamaklarından ve gereklerinden bahsetmektedir. Siz de bu konudaki düşüncelerinizi kendi cümlelerinizle ve örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: İyi bir metin yazmanın pek çok gereğinden bahsedilebilir. Bana göre bir yazarın en büyük önceliği oluşturduğu kurmaca evrene uygun bir dil kullanmasıdır. Örneğin öykü/roman kişileri, yaşadığı sosyal çevrenin konuşma tarzına ya da ağız özelliklerine uygun konuşmalıdır. Aksi takdirde okuyucu metinle bağını koparır ve metin de tüm inandırıcılığını kaybeder.

3. Okuduğunuz metin bir eleştiri yazısı, dolayısıyla öğretici metindir. Ancak bu metnin yazarının sanatlı ve söz oyunlarına dayalı bir anlatım dili ve üslup tercih ettiği görülmektedir. Buradan hareketle, öğretici metin yazarlarının da kendine özgü bir üslup oluşturma kaygısı taşıdığı söylenebilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Öğretici metinlerde genellikle kelimeler gerçek anlamlarıyla kullanılır ve mecazlı söyleyişlere başvurulmaz. Ancak bu eleştiri yazısında yazar, düz ve nesnel bir anlatım şekli yerine kendine özgü üslubunu ortaya koyabildiği bir anlatım biçimini tercih etmiştir. Ayrıca anı, mektup, günlük gibi diğer bazı öğretici metin türlerinde de öznel ifadelerin kullanıldığını, çeşitli söz oyunlarına başvurulabildiğini görüyoruz. Dolayısıyla bazı öğretici metin türlerinin yazarlarının kendine özgü bir üslup oluşturma kaygısı taşıdığını söylemek mümkündür.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 444 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!