Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 445

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 445 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 445

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Kilim ve Resim

Bizde beş altı seneden beri bir halı, kilim, seccade, heybe modasıdır alıp yürüyor. Bunlara dair türlü sözler söyleniyor, türlü yazılar yazılıyor. Bilhassa Türk resminde yegâne çıkar yolun halı, kilim, seccade örnekleri olduğu bazı tanınmış yazarlar, ressamlar tarafından da ortaya konuyor.

(…)
Bu hâl karşısında model tutmaya, tabiata bakmaya lüzum kalmıyor. Çünkü ne varsa halı, kilimde vardır demektir. Çağımızda sanata herkes istediği manayı vermekte serbest. Belki resmi sade ressamların yapmasında bir zaruret görmeyenler olabilir. Yeni resimler, yeni düşünceler, yeni ümitler doğurabilir. Halı, kilimlerden alınacak çizgiler arkasından ne çıkacak? Halı mı, resim mi bunu bilmiyoruz. Bizde sanat, örneğini Fransadan aldığı için resim, tablo olarak yabancı adlarla birlikte konaklarımıza girmiştir. Fakat zamanla bu sanat etrafında dönen fikirlerde de değişiklikler meydana geldi. Birçok memlekette olduğu gibi bizde de Fransa’nın birkaç ressamının döküntüleriyle geçinen bir gençlik ortaya çıktı. Halılardan örnek almak fikri de böyledir. Yeni değildir. Anlayış eskimiştir. Artık bu yoldan bizi bize satmaya lüzum yok. Şüphesiz her milletin kendine göre toplu güzellik duyguları vardır. Sanat kendini doğuran topluluğun isteklerine uygun eserler vermeye mani değil. Fakat kim bu örneklere göre eserler yapmış ve başarı kazanmış? Bu ortada yok.
înkâr edilemez, Türk halı ve kilimleri muhakkak ki dünyanın en güzel eserleridir. Fakat yeni resimde bu tecrübe edilmiş konuyu ele almadansa doğrudan doğruya kilim yapmayı göze almak daha hayırlı bir iş değil mi?

(…)
Eski Türk kilimi, halısı, seccadesi her şeyden evvel bir renk güzelliği taşırdı. Acaba bunları yapanlar kimlerdir? Büyük şöhretli kimseler mi, adları tarihe geçmiş yahut gazetelerde yer almış sanatkârlar mı? Hiç şüphesiz ki bunlardan biri değil. Anadolu’nun küçük kasabalarında elleri kınalı genç kızların ince parmaklarıyla yaptıkları şaheserler, Avrupa’nın ve Amerika’nın en büyük müzelerinde, en büyük saraylarında milyonerlerin koleksiyonlarındadır.

(…)
Bütün bunlara rağmen bu adsız sanatkârların madalyalardan, buketlerden, şöhretlerden dahi haberleri yoktur. Hatta övünmesini bilmeden bu büyük başarılı eserleri ortaya koymuşlardır. Her düğümünde el emeği göz nuru bulunan bu kilimleri bizler yere sererken onları çiğnerken Avrupalılar camlatıp duvarlara asıyorlar. Fakat resim olarak değil, kilim olarak, halı olarak. Ressamların bu kilimlerden alacakları dersler sade renkten, desenden ibaret değildir. Asıl alınacak dersler sonsuz feragat ve tahammül dersidir. Tevazu dersidir.

Malik Aksel, Masal ve Resim

Kelime Dağarcığı: feragat: Hakkından kendi isteğiyle vazgeçme. tahammül: İnsanın kötü, güç durumlara karşı koyabilme gücü. tevazu: Alçak gönüllülük.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 445 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!