Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 452

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 452 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 452

1. Edebiyatın bizi aldatan, tatlı yalan bir yanı olduğunu unutmadan satır arasına diri gerçekçiliği yerleştiren bir kitapla okuru selamlıyor Veysel Altuntaş. Metinden alınan bu cümledeki edebiyatın bizi aldatan, tatlı bir yalan olduğu ifadesini, eleştirmenin kurmaca eserlerle ilgili görüşünden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, kurmaca eserlerin, gerçek hayatın içinde yaşayan ve bu hayattan beslenen insanlar tarafından yazıldığını ama birebir gerçeği yansıtmadığını/yansıtamayacağını belirtmiştir. Bazı metinlerde yazarların hayatlarından izler görülse dahi okuyucuların genel olarak edebiyatın yalan (hayalî, kurmaca) bir dünyayı yansıttığı gerçeğini göz ardı etmeden okumalar yapmaları gerektiğini vurgulamıştır.

2. Okuduğunuz metinde eleştirmen, … yazarın evvel zamanında şiirle ilgili olduğu ve şiir mesaisi yaptığı açıkça görülüyor. cümlesindeki tezini desteklemek için hangi kanıtları ileri sürmüştür?

  • Cevap: Eleştirmen, yazarın daha önce şiirle uğraştığı tezini, öykülerin şiirsel bir dille yazılmış olduğunu belirterek kanıtlamaya çalışmaktadır. Yazarın en didaktik öykülerinde dahi bu dilden vazgeçememesini ve nahif bir anlatımı tercih etmesini de bu tezine kanıt olarak göstermiştir. Ayrıca okuyucuyu bu görüşe ikna etmek için kitaptan şiir dizelerine benzeyen, kesik ve lirik cümleler alıntılamıştır.

3. Bu eleştiri metninde öznel ve nesnel cümlelerin yoğunluğunu karşılaştırdığınızda nasıl bir sonuca ulaşıyorsunuz? Sizce yazarın bu tavrının sebebi nedir? Yorumlayınız.

  • Cevap:

Bu metinde öznel değerlendirme cümleleri daha ağırlıklı kullanılmıştır.
Olası Cevaplar: Bu tercih, eleştirmenin sözü edilen eserin dili ve üslubuna yakın bir anlatım şekli benimsemek istemesiyle açıklanabilir.
Bu tercih, eleştirmenin adı geçen eseri çok beğenmiş ve esere karşı tarafsız kalamamış olmasıyla açıklanabilir.
Bu tercih, eleştirmenin de bir öykücü olmasıyla ve kurmaca diline yatkınlığıyla açıklanabilir.

4. Okuduğunuz metindeki yorum cümlelerinden yola çıkarak bir eleştiri yazarının ele aldığı eser ya da yazarla ilgili öznel değerlendirmeler yapması hakkında ne düşünüyorsunuz? Öznel değerlendirmeler, sizin bahsi geçen eser/yazar hakkında bir kanı oluşturmanızda ne derece etkili olur? Görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Kurmaca eserlerle ilgili eleştiri yapılırken tamamen nesnel değerlendirmeler yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bir eleştirmenin, okuduğu eserde beğendiği
    ve beğenmediği yönleri belirtmesi okurun o metne ilgisini de artıracaktır.
    Eleştirmenlerin kendi ilgi ve beğenilerini metne yansıtmadan genelgeçer ilkeler doğrultusunda bir değerlendirme yapması gerektiğini düşünüyorum. Farklı okuma alışkanlığına ve zevkine sahip okurlar öznel eleştirilerden etkilenerek aslında çok sevebilecekleri kitaplardan uzaklaşabilirler ya da yorumlardan etkilenerek yanlış okumalar yapabilirler.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 452 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!