Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 459

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 459 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 459

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

I. Metin

Üç Akraba Şair: Karataş, Kılıç, Küçüker

Bütün bir şiir tarihi birbirini etkileyen şairlerle doludur. Her şair az ya da çok, öyle ya da böyle, kendinden önceki şairlerden etkilenmiş ve şiirini böyle var etmiştir. Daha ilk kitaplarıyla kendi çizgi, ses ve dünyalarını bulduğunu düşündüğümüz şairlerin dahi etkilendiği bir veya birden çok isim olmuştur. Mesela Cemal Süreya’nın Üvercinka’sı… Bu kitap hakkında konuşan neredeyse tüm eleştirmenler, Sü- reya’nın ilk kitabıyla kendi sesini bulduğunu söyler. Hâlbuki bu kitaptaki şiirlerin Attila îlhan ve Orhan Veli etkisinde yazıldığı bugün herkesin malumu. Bunun dışında, Süreya’nın Fransız sanatçılardan açıkça etkilendiğine dair, sadece Erdoğan Alkan’ın Şiir Sanatı kitabında bile birçok örnek bulunuyor. Bu, Harold Bloom’un meşhur kitabı Etkilenme Endişesi’nde geçtiği gibi, “. bir şairin başka bir şairin doğmasına yardımından başka bir şey değildir.”
Kimi şairler ise etkilenmenin ötesinde birbirleriyle âdeta “akraba” gibidirler. Aynı etkilere maruz kalmaları ve ortak bir tarihi, dünya ve sanat görüşünü benimsemeleri, birçok şairin arasında etkilenmenin de ötesinde bir akrabalık, bir ünsiyet doğmasını sağlamıştır. îşte bu “akrabalık ilişkisi”nin bizim kuşakta da örneklerine rastlamak mümkün. Hem biçim hem öz olarak üç şair kanımca öne çıkıyor bu konuda: Enes Kılıç, Samed Karataş ve Mehmet Emin Küçüker.
Enes Kılıç’ın Bütün Ölümlerimle Aynı Arabada adlı kitabıyla ilgili daha ilk çıktığı zaman bir yazı yazmıştım. O yazıda Kılıç’ın şiirini iki temel üzerine oturttum. îlki, kitaptaki şiirlerin yüksek sesle okunan bir lirizmle yazıldığı ve klasik lirik şiir anlayışının dışına çıktığıydı. İkinci savım ise şairin, konuşma diline yaslanan “kazıcı bir şiir” yazdığı üzerineydi. Enes Kılıç için söylediklerimi, Karataş ve Küçüker’in şiirleri için de söyleyebiliriz.
(…)

Eray Sarıçam, Şiir Versus Dergisi

Kelime Dağarcığı:
kanı: İnanç, düşünce, kanaat. sav: İspatlanması gereken önerme, tez. ünsiyet: Alışkanlık.

1. Yazar, Cemal Süreya’nın, ilk kitabından itibaren kendi özgün şiir sesini oluşturabildiğini ancak başka şairlerden etkilendiğinin de açıkça görüldüğünü belirtmiştir. Metinde verilen diğer örneklerden de yararlanarak başka sanatçılardan etkilenmiş birinin kendi dilini ve üslubunu nasıl oluşturabileceğini yorumlayınız.

  • Cevap:

Öğrencinin birikimine ve yorum yeteneğine göre cevaplar değişebilir. Aşağıdaki gibi bir cevap verilebilir:
Hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da bir süreklilik vardır. Sanatçılar, kendilerinden önce yapılmış/yazılmış sanat eserlerinin izlerini takip ederek, bu eserlerden öğrenerek ve ilham alarak kendi ürünlerini ortaya koyar. Ancak insan sadece öğrendiklerinden ibaret değildir. Sanatın genel amaçlarından biri de insanların ve dış dünyanın yeniden yorumlanmasıdır. Genellikle taklitle başlayan sanatsal süreç içinde, sanatçılar zamanla ve olgunlaştıkça kendi özgün bakış açılarını ve üsluplarını oluşturmayı başarabilir.

2. Okuduğunuz metinde, aynı etkilere maruz kalan ve ortak bir tarihi, dünya ve sanat görüşünü benimseyen şairlerin arasında bir “akrabalık” ilişkisinin geliştiği savunulmaktadır. Sizce farklı fikrî ve felsefi görüşlere ve yaşam tarzlarına sahip sanatçılar arasında da benzer bir ilişkiden söz edilebilir mi? Görüşlerinizi örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap:

Olası Cevaplar: Bence farklı dünya görüşüne sahip insanlar arasında bir akrabalık ilişkisinden söz edilemez. Çünkü hayatı algılama biçimimiz ve dünya görüşümüz bizi biz yapan en temel unsurların başında gelir. Bu yüzden, örneğin aynı çağda yaşamış olsalar bile Nazım Hikmet ile Necip Fazıl arasında hiçbir benzerlik ve yakınlık yoktur.
Farklı dünya görüşlerine sahip olsalar bile aynı dönemde yaşamış ve benzer şartlardan gelen sanatçılar arasında bir akrabalık ilişkisi vardır. Çünkü insan -sonradan üzerine ne eklemiş olursa olsun- çocukluğunda ve gençliğinde beslendiği kaynakların, yaşadıklarının, hissettiklerinin etkisinden kurtulamaz ve bu etkileri bir şekilde eserlerine yansıtır. Örneğin, Nazım Hikmet ve Necip Fazıl’ın şiirlerinin arka planı incelendiğinde bu akrabalığın pek çok yansıması görülecektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 459 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!