Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 461

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 461 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 461

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Tanpınar’ın Şiirlerinde Duyular

Modern Türk şiirinin gerek verdiği eserler gerekse bakış açısının zenginliği itibariyle önemli isimlerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar çok yönlü bir edebiyatçıdır. Roman, hikâye, şiir, deneme, edebiyat tarihi, makale türlerinde eserler vermiştir. Onun çok yönlülüğü yalnızca değişik yazı türlerinde eser vermiş olmasından değil aynı zamanda sanatın farklı dallarına yakın ilgi duymasından gelir. Tanpınar’ın resim ve müzik sanatlarına olan ilgisi mektuplarından, kayda geçmiş anılarından, dostlarının, öğrencilerinin ve meslektaşlarının anekdotlarından bilinmektedir. Yalnızca “Yaşadığım Gibi”de müzik ve plastik sanatlar üzerine on beş yazısının bulunduğunu hatırlamak bile şairin, sanatın değişik dallarına duyduğu ilgiyi anlamaya yeter. Mektuplarında, özellikle de Paris’ten yazdıklarında sık sık sinema ve tiyatrodan söz etmesi, seyrettiği filmleri ve oyunları anlatması, mimari eserlerine ilişkin görüşler öne sürmesi de bu konuda önemli göstergelerdir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şiirleri farklı yöntemlerle incelenebilecek zenginliktedir. Şairin hayata ve çevreye bakışının taşıdığı genişlik ve derinlik, onun sanatta çıkış noktası olarak aldığı ve oradan genişlediğini söylediği şiirlerine yansımıştır. Tanpınar, şiirde derinleşmeye sağlarken rüya ve zaman gibi önemli soyut kavramı temel alır görünmekle birlikte somut verilerden de hareket etmiştir. Çünkü o, bir yönüyle duyularıyla yaşayan, dünyayı seyretmekten hoşlanan; yeryüzün hazlarını tatmayı birey ve sanatçı olarak “dünya nimetleri”nden yararlanmayı seven bir şairdir. Bunun sonucu olarak da şiirlerinde beş duyuya ilişkin ayrıntıları dikkat çekecek yoğunlukta kullanmıştır.

Tanpınar’ın eselerinde görme duyusuna ait özellikler sanatçının plastik sanatlara ve mimariye olan yoğun ilgisinden gelmektedir. Avrupa seyahatine çıktığında müzeler, galeriler, ziyaret ettiği ilk yerlerdendir. Resme olan ilgisi günlük hayatında da kendini gösterir. Yakın dostlarından çoğunun ressamlar olduğu (Fikret Mualla, Abidin Dino, Bedri Rahmi…) bilinmektedir. Şairin görme duyusuna yönelik ayrıntılara önem vermesinin sebepleri ilk gençliğindeki bazı anılara bağlanabilir. “Antalya” mektubunda sözünü ettiği bazı şeyleri hatırlayalım: Çocukluğunun yıldızlı gecelerini anlatırken “Yıldızlı geceler beni büyülerdi.” ve Güvercinlik deniz mağarasını seyredişini dile getirirken “Bu mağara suyun hücumuyla açılıp kapanan aydınlığıyla benim için mühim bir şey oldu.” cümleleri şairin görme duyusuna ilişkin dikkatlerinin nerelerden kaynaklandığı hakkında ipuçları verebilir.

İşitmeye dayalı bir sanat olan müzikle yakından ilgilenmesi, klasik Türk ve Batı müziklerini çok iyi bilmesi Tanpınar’ın işitme duyusunun verilerine de hayatında ve sanatında önemli yer açtığını düşündürür. “Yaşadığım Gibi”de yer alan “Musikiye Dair” başlıklı yazısını “Çok sevdiğim ve daima ustalarım arasında saydığım Fransız Charles Baudelarie (Şarl Bodler) bir şiirinde ‘Musiki çok defa beni bir deniz gibi alır ve solgun yıldızıma doğru götürür.’ der. Bu güzel şiirin sonunda ise şair, musiki için ‘ümitsizliğimin büyük aynası’ çığlığını atar. Musiki karşısında benim vaziyetim de aşağı yukarı budur veya buna yakındır. Onu dinlerken kendi meleğime teslim olurmuş gibi olurum. Beni taşıdığı tehlikeli uçurumlarda ömrümün en güzel macerasını yaşarım. Hülasa onunla beslenirim.” derken şiir ve müziği birlikte anması ve “çığlık” sözcüğünde bir yoğunlaşmaya gitmesi işitme duyusunun şairde sanat duyuşuyla birleştirdiğini ortay koyar.

Baki Asiltürk, Hilesiz Terazi

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 461 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!