Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 464

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 464 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 464

1. Eleştirmenin/yazarın metinde ifade ettiği konuyla ilgili sizin düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:
Metinde dilimizin maruz kaldığı bazı sıkıntılara değinilmiştir. Türkçenin son yıllardaki en büyük sorunu, bünyesine bazen zorunlu bazen de teknolojik gelişmeler, sosyal ağlar, özenti vb. yollarla giren yabancı sözcüklerdir. Diller arasında bir alışveriş olduğu ve yabancı sözcüklerin bu yolla ilişki içinde bulunduğu dillere girdiği bilinen bir gerçektir. Ancak sözünü ettiğimiz kelime alışverişinde bir sınır, bir ölçü, dilin kurallarına ve toplumun yapısına uygun hususlar gözetilmelidir. Yüzlerce sözcük engel tanımadan dile girer ya da alınırsa sınır aşılmış, ölçü ve denge yitirilmiş olur. Günümüzde Türkçe aleyhine bozulan bu denge; dil kirlenmesi, dilde yabancılaşma gibi kavramlarla ifade edilen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun toplumsal hassasiyetin göz ardı edilmesiyle basite indirgenmemelidir. Çünkü dil, sadece iletişimi sağlayan bir vasıta değil aynı zamanda bağımsızlığın, milleti ayakta tutan değerlerin de en önemlilerindendir.

2. Metni okuyanlar, bu eleştiride anlatılmak istenenlerin dışında farklı çıkarımlarda bulunabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap:

Öğretici metinlerden olan eleştirilerde örtük iletiye yer verilmez. Açık iletinin yer aldığı yukarıdaki metinde de tartışma ve anlam karışıklığından uzak, anlatılmak istenenin açık şekilde belirtildiği bir anlatım tarzı benimsenmiştir. Dolayısıyla sanatsal kaygının gözetilmediği ve süslü bir dilin kullanılmadığı bu eleştiri metnini okuyan herkes, verilmek istenen mesajı aynı şekilde anlayacaktır. Bu durumda metinden konu dışı çıkarımlarda bulunmak pek mümkün görünmemektedir

3. Sizce terimlerin günlük dilin ortak malı ve söz varlıkları hâline gelmesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Özellikle belli meslek gruplarına ait kavramları karşılayan yabancı sözcüklerin halk arasında bilinip tanınması ve kullanılması pek yaygın değildir. Fakat az bilinen bu sözcüklerin halkın günlük yaşayışında ve belleğinde iletişim kanallarıyla daha çok yer ediyor ve yaygınlaşıyor olması söz varlıkları hâline gelmesine neden olmuştur

4. Eleştirmen, Bu aletler, bu sistemler hayatımızın her yerine girdikçe bunları ifade eden kelimeler; terim olma lüksünü, süsünü, cakasını kaybedip sıradanlaşıverdi. diyerek bu durumun günlük dili zenginleştirdiğini ifade etmiştir. Siz bu düşünceyi tutarlı buluyor musunuz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:

Bu görüşü tutarlı bulmuyorum. Çünkü çağımızda, etrafımızı bir yığın aletlerle ve sistem adı sarmıştır. Bir alet ve sistem alınırken ona kendi dilimizde ve toplumun benimseyebileceği yeni bir ad bulunmaması, hızla artan bu yenilikler karşısında onlara uygun düşen kavramları üretemememize neden olmuştur. Yeni üretilen sistem veya aletlerle birlikte gelen yabancı kelimelere karşılık bulunduğu zaman ise çoğunlukla geç kalınmıştır. Yabancı ad bir defa yayılıp benimsendikten sonra bu kelimelere alternatif olarak sunulan Türkçe karşılıklar tutunamamaktadır. Dili, konuşanlar zenginleştirir. Türkçeleri yok diye anlam özelliklerine ve kullanımlarına uygun karşılıklar bulunmazsa bu kelimelerin varlığı zenginlik değil kirlilik olur.
Bu görüşü tutarlı buluyorum. Çünkü diller arasındaki yabancı sözcük alışverişi, her şeyden önce yeni kavramları karşılayacak sözcüklerin kaynak dilde ya da o dilin olanakları içinde karşılık bulunmaması nedeniyle gündeme gelmektedir. Yabancı sözcükler girdiği dilin söz varlığına belirli bir renk ve canlılık, hatta zenginlik katabilir. Aynı zamanda yabancı sözcüğün içerdiği kavramın o dilde karşılığını bulma yolunda bir süreç başlatabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 464 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!