Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 472

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 472 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 472

Kelime Dağarcığı:

gramer: Dil bilgisi. hüviyet: Kimlik. klişe: Basmakalıp (söz, görüş vb.). mahiyet: Nitelik, vasıf, öz, özlük, asıl, esas. menfi: Olumsuz. mihver: Önemli. skolastik: Orta Çağ yöntemlerine uygun, eski. sentaks: Söz dizimi. zaruret: Zorunluluk.

1. Namık Kemal’in Tahrib-i Harabat adlı eseri, Türk edebiyatında eleştiri türünün ilk eseri olma özelliğini taşır. Türk edebiyatında eleştiri türünden faydalanılması sizce edebiyatımızın gelişimini nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Namık Kemal bir yandan klasik Türk edebiyatını eleştirirken diğer yandan da Tanzimat Dönemi’nde yeni bir edebiyatın temellerini atmaya çalışmıştır. Namık Kemal, eleştiri tarzındaki makale ve eserlerinin ön sözlerinde Tanzimat’tan sonraki yıllarda edebiyatımızda görülmeye başlayan yeni edebî türlerin de savunmasını yaparak edebiyata yeni konular dâhil etmiş ve yeni hedefler göstermiştir.

2. Ziya Paşa’nın Doğu-Batı edebiyatları arasında ikilem yaşamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Tanzimat edebiyatı şairlerinden olan Ziya Paşa, genellikle eski edebiyat anlayışı ile yeni edebiyat ve halk edebiyatı arasında gidip gelmiştir. Bahsedilen dönemde Avrupa’da bulunması nedeniyle “Şiir ve İnşâ” adlı makalesinde eski edebiyatı eleştirmiş ve Türk edebiyatının temeli olarak da halk edebiyatını görmüştür. 1874’te yayımladığı Harâbât Mukaddimesi’nde ise bu fikrinden vazgeçmiştir. Doğu ve Batı edebiyatı konusunda yaşadığı ikilem, klasik edebiyatın etkisinden kurtulamamış olmasından kaynaklanmaktadır.

3. Size göre Tanzimat edebiyatında yapılan eleştirilerin ve eleştirilere verilen cevapların, eserlerin ön sözlerinde verilmesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Tanzimat Dönemi’nden önceki edebiyatımızda Batılı anlamda eleştiri örnekleri yer almamaktadır. Türk edebiyatında görülen ilk eleştiriler, eski edebiyat yerine yeni bir edebiyat kurma düşüncesi etrafında şekillenmiştir. Türk edebiyatında Batılı anlamda eleştirinin ortaya çıkması ise daha çok Tanzimat sonrası döneme denk gelir. Bu bakımdan Tanzimat edebiyatında, modern anlamda eleştiri türüne ait özgün eserlerin olmayışı düşünce ve eleştirilerin, eserlerin ön sözlerinde yer almasını sağlamıştır.

4. Sizce metinde adı geçen yazarlardan hangileri, yüzlerce yıl geçse de eleştiri denince akla gelecek ilk isimlerdir? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Tanzimat Dönemi’nde Türk edebiyatının yenileşme ve değişme süreci içinde divan edebiyatının bütünüyle reddedilmesini ve eleştirilmesini, Batılı edebî örneklere benzer yeni bir edebiyat kurma düşüncelerini eleştirel biçimde ilk kez dile getiren Şi- nasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Recaizade Mahmud Ekrem ve Muallim Naci gibi isimler yüzlerce yıl geçse de her daim hatırlanacaktır.

5. Metinde divan edebiyatını tamamen yok sayarak Batı eksenli yeni bir edebiyat anlayışını savunan sanatçıların düşünce ve davranışlarının tutarlı olduğunu düşünüyor musunuz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: İnandırıcı bulmuyorum. Doğu-Batı ikilemi, dönemin düşünür ve yazarlarının genel bir sorunudur. Bocalama, arada kalma durumunu yansıtmış ve açıkça belli etmiş olan Ziya Paşa ve onun eleştiri anlayışı bunu kanıtlar vaziyettedir. Dönemin diğer sanatçılarının eserlerinde şekil itibarıyla herhangi bir yenilik bulunmazken içerik yönünden Batı düşüncesinin kültür ve edebiyatına ait izler görülmektedir.
    İnandırıcı buluyorum. Özellikle Namık Kemal; halkı eğitmek için edebiyatı bir araç olarak görmüş, toplumun ilerlemesinde edebiyata büyük görev düştüğünü savunmuş ve yeni bir edebiyat kurmak için eskinin yıkılması gerektiği inancıyla Mukaddime-i Celâl, Bahâr-i Dâniş adlı çevirisinin ve İntibahın (1876) ön sözleri ile Ta’lîm-i Edebiyyatta bu düşünceleri savunmuştur.

6. Fransız edebiyatı ile temaslar arttıkça bu edebiyattan çevrilen eserler ve yazarları hakkında bazı inceleme ve tenkitler de görülmeye başlamıştır. cümlesinden hareketle Batı edebiyatının, ülkemizde benimsetmek istenen kişilerce de tenkit edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: 1860’tan sonra Batı kültürü ile temas kuran ve Türk edebiyatını modernleştirmeye çalışan aydınlar, Batı edebiyatından çevrilen eserler vasıtasıyla Batı edebiyatını daha iyi tanımışlardır. Bu durum; sanatçıların yetiştikleri eski edebiyat anlayışı ile yeni edebiyat (Batı) anlayışını karşılaştırmalarını sağlamış ve eserleri inceleme/eleştirmelerine imkân sunmuştur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 472 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!