Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 473

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 473 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 473

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Sarı Sıcak

Orhan Kemal’in “Uyku” hikâyesinde olduğu gibi Yaşar Kemal de “Sarı sıcak” hikâyesinde, çalışmak zorunda kalan veya zorla çalıştırılan bir çocuğu ele alıyor. Yaşar Kemal’in hikâyesinde de uyku ile savaş ve yorgunluk önemli bir yer tutuyor. îki hikâyede de, çocukların beden yapıları bakımından zayıf olmaları, aç kalmaları ve aşırı sıcaklık karşısında baygın düşmeleri dikkati çekiyor. Yalnız Orhan Kemal’in hikâyesinde mekân fabrika olduğu halde, “Sarı sıcak” da köy ve tarladır. Sosyal çevreyi meydana getiren şahıslar da farklıdır.
îki yazarın da gayesi, çocuğa karşı acıma duygusu uyandırmak ve çocukların bir kazanç vasıtası olarak kullanılmasının bir nevi zulüm olduğunu ortaya koymaktır. Orhan Kemal’in hikâyesi işleniş, ayrıntılarla ana-fikir arasında kurulan münasebet, iç zenginlik, gerçeklik duygusu bakımından Yaşar Ke- mal’inkinden daha mükemmeldir. Yaşar Kemal, hadiseler arasında ikna edici münasebetler kuramıyor. Tasvirleri şairâne olsun diye beyhude uzatıyor. Bu zaaflar Yaşar Kemal’in romanlarında da vardır.
Tasvirin şairâneliği yanında Yaşar Kemal, sevgi ve iradeye de önem veriyor. Böylece ezici güçlere karşı, insanı kurtaran bir denge kuruyor.
“Sarı sıcak” hikâyesinde annenin oğluna karşı şefkatli davranışı ile babanın haşin davranışı arasında tezat vardır. Baba oğlunun çalışmasını, tembelliğe alışmamasını ister. Onu düşündüren bir sebep de, Mustafa Ağalar’a verdiği sözdür: “Bu geceyarısı nereden çocuk bulurlar sonra?”

(…)
Anne, oğlu Osman’ı Mustafa Ağalar’a gündeliğe giden Zeynebe emanet eder. Zeynep çalışma esnasında Osman’a göz-kulak olur. Osman da Zeyneb’i sever. Tarlada zalim babanın yerini yakıcı güneş alır. Yazar güneşin yakıcılığı üzerine ısrarla durur.
Akşam herkes yemek yerken onurlu bir çocuk olan Osman bir kenarda durur. Bir çubukla oynayarak varlığını duyurmak ister ama yemek yiyenler oralı olmazlar. Neden sonra Mustafa Ağa’nın karısı (yine bir kadın) Osman’ı farkeder ve kocasının kulağına bir şeyler fısıldar. Bunun üzerine Mustafa Ağa kesesini çıkarıp Osman’a bir yirmi beşlik verir. Osman alnının teriyle kazandığı parayı doğru anasına götürür.
Çocuğuna karşı o kadar müşfik olan annenin, oğlunun kollarının çok ince oluşunu tam işe gideceği sabah farketmesi ve kocasıyla durumu daha önce konuşmaması anlaşılması güç bir durumdur.
(…)

Mehmet Kaplan, Hikâye Tahlilleri

Kelime Dağarcığı:
beyhude: Yararsız, anlamsız, boşuna. haşin: Sert, kırıcı, gönül kırıcı. münasebet: İlişik, ilişki, ilinti. müşfik: Sevecen şairane: Şaire yakışır biçimde, şair gibi, ozanca. yirmi beşlik: Yirmi beş kuruş veya lira değerinde para. zaaf: Eksiklik, yetersizlik. zulüm: Eziyet, cefa.

1. Orhan Kemal’in “Uyku” hikâyesinde olduğu gibi Yaşar Kemal de “San sıcak” hikâyesinde, çalışmak zorunda kalan veya zorla çalıştırılan bir çocuğu ele alıyor.

a) Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlede geçen eser adlarının nasıl yazıldığına dikkat ederek tespit ettiğiniz farklılıkları belirtiniz.

  • Cevap: Eser adları yazılırken kullanılan köşeli tırnak işareti TDK’nin belirlediği noktalama işaretleri arasında yer almamaktadır, köşeli tırnak işareti yerine çift tırnak işareti kullanılmalıdır:
    “Uyku” Ayrıca “Sarı Sıcak” bir eser adı olduğu için iki sözcüğü de büyük harfle başlamalıdır: “Sarı Sıcak”

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 473 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!