Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 474

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 474 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 474

b) Köşeli tırnak işaretinin (“ ”) verilen cümledeki işlevini belirleyiniz.

  • Cevap: Cümle içerisinde eser adlarını göstermek amacıyla tırnak işareti yerine kullanılmıştır.

2. Anne, oğlu Osman’ı Mustafa Ağalara gündeliğe giden Zeynebe emanet eder. Zeynep çalışma esnasında Osman’a göz- kulak olur. Osman da Zeyneb’i sever.

a) Okuduğunuz metinde geçen Mustafa Ağalara ifadesinin yazımını “Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz. Kesme işareti kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur.” kurallarına göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Ağa sözcüğü saygı ve unvan bildiren bir sözcük olduğu için büyük harfle yazılmıştır ve gelen yönelme durum eki kesme işareti ile ayrılmıştır. -lar çoğul eki özel ada getirildiğinden kesme işaretiyle ayrılmayan eklerdendir dolayısı ile yazım doğrudur.

b) Verilen cümlelerde geçen Zeynep isminin yazımını özel adların yazımında dikkat edilmesi gereken kurallar çerçevesinde değerlendiriniz.

  • Cevap: Sonunda p, ç, t, k ünsüzlerinden biri bulunan özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işareti korunur ancak Zeynebi biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir. Özel adın yazı dilinde Zeynep’e, Zeynep’i şeklinde yazılması gerektiğinden yazım yanlıştır.

3.) Okuduğunuz metinden seçilen ana-fikir, göz-kulak olur, farkeder/ farketmesi, geceyarısı kelimelerinin yazımını yazım kuralları açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: TDK Türkçe Sözlük’ünde “ana fikir” ve “göz kulak olmak” kelimeleri arasında kısa çizgi kullanılmamaktadır. Etmek yardımcı fiiliyle kurulan “fark etmek” birleşik fiilinin ilk kelimesinde (fark) birleşme esnasında herhangi bir ses düşmesi veya türemesi olmadığı için kelime ayrı yazılmalıdır. Zamanla ilgili birleşik kelime olan “gece yarısı” da ayrı yazılan kelimelerden biridir.

4. İki hikâyede de, çocukların beden yapıları bakımından zayıf olmaları, aç kalmaları ve aşırı sıcaklık karşısında baygın düşmeleri dikkati çekiyor. Yalnız Orhan Kemal’in hikâyesinde mekân fabrika olduğu halde, “Sarı sıcak” da köy ve tarladır. Verilen cümlelerde “-de” ekinin nasıl yazıldığına dikkat ederek aşağıda belirtilen kurallara göre yazımları değerlendiriniz.

  • Cevap:

Bulunma Durumu Eki -da / -de / -ta / -te’nin Yazılışı: Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır.
Bağlaç Olan da / de’nin Yazılışı: Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar.
“İki hikâyede de,” kullanımında kelimeye bitişik yazılan -de bulunma ekidir, ikinci “de” bağlaçtır, ayrı yazılması doğrudur ancak bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz.
“Sarı sıcak” da köy ve tarladır. cümlesindeki kullanımında -da bulunma ekidir ve “Sarı Sıcak”ta şeklinde yazılmalıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 474 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!