Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 482

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 482 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 482

1. On birinci sınıf öğrencisi olarak “karar yaşı” döneminde olduğunuzu göz önünde bulundurarak gelecekte hayatınızı şekillendirecek bir karar aldığınızı düşünüyor musunuz? Aldığınız karar için neler yapıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrenciler, karar alma irade ve sorumluğunu gösterdiklerini ve hedeflerine ulaşmak için neler yaptıklarını ifade ederler.
Örnek 1: Ben adaleti tesis eden başarılı bir hukukçu olmak istiyorum. Bunun için kendimi çok yönlü geliştirmem gerektiğini fark ettim. Bu hedefime ulaşmak için düzenli ve planlı bir hayatımın olması gerekiyor. Her gün aynı saatte kalkıp, aynı saatte ders çalışmaya hatta aynı saatte kitap okumaya karar verdim. Çok okuyan, muhakeme eden biri olmalıyım çünkü iyi bir üniversiteye yerleşmem gerekiyor. Üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında alacağım puanı ve tercih edeceğim okulu belirledim. Kaç soru çözeceğimi belirledim. Bütün bunları yaptığım plan doğrultusunda gerçekleştiriyorum.
Örnek 2: Bu konuda henüz herhangi bir karar vermedim. Ama bu andan sonra geleceğe dair düşüncelerimi ve hayallerimi hayata geçirecek kararlar vereceğim. Verdiğim kararın gerekleri doğrultusunda yapacaklarımı planlayacağım.

2. a) Tarık Buğra, günümüzde yaşasaydı yine aynı şekilde kendisini yetiştirebilir miydi? Günümüzün teknolojik gelişmelerini de göz önünde bulundurarak düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap:

Kendini yetiştirebilir: Yazar bugün yaşıyor olsaydı yine kendini yetiştirirdi. Kişinin kendini yetiştirmesi ve geliştirmesi için kitap okuması, araştırma yapması, bilgi sahibi kişilerin etrafına pervane olması gerekir. Bu sayılanların hepsini bugün fazlasıyla yapabilir. Teknik gelişmeler kitap okumayı, araştırma yapmayı, bilgiye ve sahiplerine ulaşmayı kolaylaştırır. Dijital kütüphaneler, kitap siteleri, e-kitap uygulamaları, kitap okuma uygulamaları kitap okumayı kolaylaştırır. Hatta eski dönemlerde ulaşmanın mümkün olmadığı eserlere bugün daha rahat ulaşılabilirdi.
Kendini yetiştiremezdi: Yazar bugün yaşasaydı kendini bahsedilen dönemdeki gibi yetiştiremezdi. Çünkü bugünkü teknolojik gelişmeler yazarı okumaktan, araştırma yapmaktan alıkoyardı. Televizyon, internet ve iletişim teknolojileri, dijital oyunlar zamanının büyük bir kısmını alırdı. Bundan dolayı okumaya, araştırmaya vakit bulamazdı.

b) Siz kendinizi hangi konuda yetiştirmeye başladınız ve kendinizi yetiştirmek için neler yapıyorsunuz?

  • Cevap: Öğrenciler ilgilerine, hedeflerine, kişilik özelliklerine göre kendini hangi alanda yetiştirdiğini veya yetiştireceğini ifade eder. Örnek: Robotik kodlama ve yazılım alanında kendimi geliştiriyorum. Bilim teknik dergilerini, teknoloji sayfalarını ve bu alandaki değişimleri takip ediyorum. Bilgilerimin güncel kalmasını sağlıyorum. Bu alanda öne çıkan insanlar ile iletişim hâlindeyim. Bu alanda düzenlenen yarışmaları takip ediyorum. Sosyal medya platformunda bu alan ile ilgili gruplara üyeyim. Bu alanda yazılmış kitapları, özellikle robotik kodlama ve yazılım sahasında zirveye çıkmış kişilerin biyografilerini okuyorum.

3. Metinde Tarık Buğra, okuduğu eserlere örnek verirken Suç ve Cezayı “Cürüm ve Ceza” diye ifade etmiştir. Bu ifadeden hareketle o dönemin dil ve kültür anlayışı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Dil, bir toplumun aynasıdır. Bundan dolayı dil, dönemin kültürel özelliklerini yansıtır. Yazarın “cürüm” kelimesini tercih etmesi o dönemin kültürel yapısını göstermektedir. Yazarın yetiştiği ve yaşadığı dönemde Osmanlı Türkçesinin etkisi hâlen devam etmekteydi. Osmanlı Türkçesinin etkisiyle Arapça ve Farsça kelimeler kullanılıyordu. Dilde sadeleşme başlamıştı. Tarık Buğra iki dönemi de yaşadığı için her iki dönemin etkilerini yazarın dilinde görmek mümkündür.

4. Yazarın annesinin çocuğunu uyutmak için yaptıklarını bugünün annelerinin yaptıklarıyla karşılaştırarak dönemler arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Yazarın çocukluğunda anneler çocukları uyutmak için ilahiler okuyorlarmış. Bugünün anneleri de çocuklarını uyutmak için ninniler ve türküler söylüyorlar ama o dönemden farklı olarak hikâyeler ve masallar da okuyorlar. Bugün genel olarak Batı kaynaklı hikâyeler tercih edilmekte. Ayrıca bugünün anneleri video paylaşım sitelerinden şarkılar, masallar, hikâyeler açıp çocuklarına dinletiyorlar.

5. Okuma ve yazmanın yazarın gençlik yıllarındaki değere sahip olduğunu düşünüyor musunuz? Günümüzde okuma ve yazmayı engelleyen hususları belirleyerek yazarın gençlik dönemi ile günümüzü karşılaştırınız.

  • Cevap: Yazarın gençlik döneminde bilgiye ulaşmanın biricik kaynağı okumaktı. Bundan dolayı öğrenmek için birincil kaynak olan okuma, insanların hayatlarında önemli bir yere sahipti. O dönemde kitaba sahip olmak da pek güç bir işti. Bir kitabı bulup satın almak her zaman mümkün olmuyordu. Bundan dolayı kitaplar ödünç alınarak okunuyordu. Bugün bilgi kaynaklarının çeşitlenmesi ve bu kaynaklara ulaşma kolaylığına rağmen okumanın önemi gölgelenmiş durumdadır. Kitap eski önemini kaybetmiştir. Bu da okumaya olan rağbeti azaltmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmeler, internet, sosyal medya, iletişim araç gereçleri, dijital oyunlar gençlerin okumasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bütün bunlara rağmen yazmaya hâlâ rağbet var. Zira sosyal medyada, dijital platformlarda, blog sitelerinde yazılanlara gençlerimiz büyük bir ilgi gösteriyor. Ama iletişim teknolojisindeki hız, yazmanın kurallarını değiştirmiş, cümleler ve kelimeler kısalmış durumda

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 482 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!