Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 487

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 487 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 487

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Beşir Ayvazoğlu ile Yahya Kemal Hakkında Mülakat

Mehmet Nuri Yardım: Bu yıl içinde uzun emeklerin sonucunda “Yahya Kemal Ansiklopedik Biyografi” isimli eseriniz yayımlandı. Diğer eserlerinizden çok farklı ve hacimli. Eskilerin tabiriyle ebedî bir eser. Çok geniş ve derinlikli. Belli ki bir hayli emek vermişsiniz. Bu eser ortaya nasıl ve hangi düşünceyle çıktı?
Beşir Ayvazoğlu: Bu eser, Yahya Kemal’le yaşanmış otuz küsur yıllık bir dostluğun ürünüdür diyebilirim. Bildiğiniz gibi, onun hakkında yazdığım ilk kitap, yani “Eve Dönen Adam” 1985 yılında yayımlanmıştı. Yani tam yirmi iki yıl önce… Acemiliklerle dolu olmasına rağmen şaşırtıcı bir ilgiyle karşılanan ve hâlâ çok okunan bu kitap, beni, Yahya Kemal hakkında en çok fikri sorulan yazarlardan biri yaptı. “Bozgunda Fetih Rüyası” adlı biyografik romanla zirveye çıkan dostluğun başka bir sonucu da şu: Eksiksiz bir Yahya Kemal kütüphanesi ve değerlendirilmeyi bekleyen notlarla, kupürlerle, fotokopilerle dolu kalın dosyalar oldu. Büyük bir yayınevinden aldığım, Yahya Kemal’in a’dan z’ye anlatıldığı ansiklopedik bir biyografi yazma teklifini, bu zengin malzemeyi değerlendirme fırsatı olarak gördüğüm için kabul etmiştim. Elinizdeki kitap böyle doğdu.
Mehmet Nuri Yardım: Ansiklopediyi nasıl tasarladınız? Maddeleri neye göre tespit ettiniz? Hazırlık safhasından bahsedebilir misiniz? Teknik yönden kitap çok güzel ve beğeniliyor. Ortaya çıkan sonuç sizi memnun etti mi?
Beşir Ayvazoğlu: Ansiklopedik biyografi. Kitabın alt başlığı böyle. Bu, biyografi yazarlığında pek alışılmış bir metot değildir. Çalışmaya başlayınca bunun son derece faydalı bir metot olduğunu, insanı âdeta bir çeşit arkeolojik kazı yapmaya zorladığını fark ettim. Düz metin yazarken bazı meseleleri kurcalamak ve bilgileri sorgulamak ihtiyacı hissetmiyorsunuz. Hâlbuki ansiklopedi yazarken, başka şartlarda üzerinde durmayacağınız konular, isimler vb. bile madde başı hâline geliyor. O zaman görüyorsunuz ki, bir yığın bilinmeyen var. Mesela birine bir şiirini armağan etmiş? Kim bu adam? Kimse bu ve buna benzer soruların cevaplarını merak etmemiş. Kısacası, Yahya Kemal’in hayatına şu veya bu şekilde girmiş kişiler, yani akrabaları, dostları, düşmanları, sevgilileri, sevdiği ve etkilendiği şairler, yazarlar, yaşadığı ve eserlerinde herhangi bir şekilde zikrettiği şehirler, mekânlar; yazdığı gazeteler ve dergiler; kavramlar, temalar; alışkanlıkları, zaafları; onun etrafında yaşanan tartışmalar, kavgalar vb. bu kitapta, hiçbir şey gizlenmeden, alfabetik sırayla ve ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
(…)
Mehmet Nuri Yardım: Bizde biyografi kitabı çok. Siz de çok değerli biyografi kitaplarına imza attınız. Ama bu çok farklı. Buna biyografi kitabı demek haksızlık olur. Bir bakıma “a’dan z’ye Yahya Kemal denilebilir.” İsimler, eserler, kavramlar kısacası Yahya Kemal’le alakalı bütün kişi ve konular kitapta var görünüyor. Titizliğinizi bildiğim için yine de sormak istiyorum, okuyucu, Yahya Kemal’e dair aradığı her şeyi bu eserde bulabilecek mi?
Beşir Ayvazoğlu: Okuyucu bu kitapta her şeyi bulabilir demek, fazla iddialı olmaktır. Ama aradıklarının çoğunu bulacaklardır, diyebilirim. Ama kitabı dikkatle gözden geçirirlerse, aramayı akıl etmedikleri yığınla bilgiyle de karşılaşacaklardır. Böyle çalışmalar zamanla olgunlaşır, hatalarından arınarak tamamlanır. Elimdeki nüshalardan birini, sonraki baskıları eksikleri tamamlamak için kullanıyor, sayfa kenarlarına ulaştığım yeni bilgileri not ediyorum. Unutmadan şu hususa da değinmek isterim: Yahya Kemal’in eserlerinin arka planı son derece zengindir; bu çalışma, bir okuma kılavuzu olmanın ötesine geçerek Türk kültürünü Yahya Kemal’in penceresinden yansıtan bir ansiklopedi niteliği kazanmıştır.
Mehmet Nuri Yardım: Yahya Kemal, Türk kültürü, sanatı, zevki ve estetiğinin İstanbul’da toplandığını düşünüyordu ve İstanbul’u müşterek bir “vatan” olarak görüyordu. İstanbul bugün de aynı konumunu muhafaza ediyor mu? O zamandan bu zamana İstanbul’da değişen şeyler var mı? İstanbul’a her şeye rağmen yine de “vatan” diyebiliyor muyuz?

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 487 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!