Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 490

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 490 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 490

… aktarılamayacağı, bu görevin yalnızca ders kitaplarına verilemeyeceği ortadadır. Edebî eserler, sanat eserleri, filmler, görsel ve işitsel vasıtalar tarihi anlatmada daha etkili bir yol gibi geliyor.
Emre Özgül, Tarihi Edebî Bir Dille Anlatmalıyız

Kelime Dağarcığı:
bilahare: Sonra, sonradan, daha sonra, sonraları. cidar: Duvar. eter: Oksijenli asitlerin alkollerle birleşmesinden oluşan sıvılar. mahrem: Başkalarından saklanan, başkaları tarafından görülmesi, bilinmesi, duyulması istenmeyen, gizli. safran: Sarı boyalı. sukutuhayale uğramak: Hayal kırıklığı yaşamak. umman: Okyanus. vehmetmek: Yersiz korkuya, kuşkuya düşmek, kuruntuya kapılmak, evhamlanmak.

1. Mülakata metnin ana düşüncesini ifade eden bir başlık belirleyiniz. Mülakata koyduğunuz başlığı hangi gerekçelerle tercih ettiğinizi ifade ediniz.

  • Cevap:

Muhtemel Cevap:
Tarihi Nasıl Anlatmalıyız?
Ders Kitabıyla Tarih Anlatılmaz!
Tarihi Edebî Bir Dille Anlatmalıyız
Mülakatta yazarın yazarlığa nasıl başladığı, yazarın edebiyat ve tarihe dair düşünceleri anlatılmış. Okuduğumuz metnin ana düşüncesi tarihin anlatımında ve aktarımında farklı türlerden ve disiplinlerden faydalanmaktır. Metin bu düşünceyi anlattığından mülakata bu başlığı seçtim.

2. İskender Palanın İnsanoğlunun bıraktığı her iz bir sonraki kuşağın yolunu aydınlatır. Yeni kuşağın yapması gereken bu izleri doğru yorumlamaktır. sözünün metnin vermek istediği ana düşünceye katkısı nedir?

  • Cevap: Muhtemel Cevap: Metnin ana düşüncesi tarihi aktarmada farklı türlerden ve disiplinlerden faydalanmaktır. Yani insanoğlunun bıraktığı izleri yani tarihi, sonraki kuşakların yolunu aydınlatması için yeni kuşakların ilgilerini çekecek şekilde aktarmak gerekir. Böylelikle geçmiş tecrübeler yeni kuşağın yolunu aydınlatır. Bundan dolayı bu söz ana düşünceyi desteklemektedir.

3. İskender Pala Tarihin, ders kitaplarıyla aktarılamayacağı, bu görevin yalnızca ders kitaplarına verilemeyeceği ortadadır. düşüncesinde olduğunu ifade etmektedir. Yazarın bu düşüncesine dair yorumlarınız nelerdir?

  • Cevap:

Muhtemel Cevap: İskender Pala’nın bu düşüncesine katılıyorum. Tarihin sadece bir ders, bir görev olarak aktarılması hedef kitlenin yani yeni kuşakların tarihi öğrenmesini engeller. Tarihi farklı yollar ile aktarmak, yeni kuşakların ihtiyaç duyduğu tecrübe ve birikimin bu kuşaklara aktarılmasını kolaylaştırır. Bu sebeple yazarın bu düşüncesine tamamen katılıyorum. Tarihî olay ve olgular; edebiyat, tiyatro, resim, film ve belgesel gibi farklı yöntemler ile de aktarılmalı.
İskender Pala’nın bu düşüncesine katılmıyorum. Tarih bir millet için çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ciddiyetle anlatılmalıdır. Diğer türler bu ciddiyeti ortadan kaldırır ve tarihte anlatılanların insanların hayal mahsulü olduğunu düşündürebilir

4. Metinde geçen “kimlik edinme ihtiyacı” ifadesinin sizde çağrıştırdıklarını anlatan bir paragraf yazınız.

  • Cevap:

Muhtemel Cevap:Bir insanın varlığını anlamlı kılan, geçmişte sahip olduklarının ve yaşadıklarının oluşturduğu kimliktir. Bu nedenle her insan bir kimliğe muhtaçtır. İnsanın bu dünyada yaşayacağı ömür sınırlıdır. Bu sınırlı zaman içerisinde bir anlama sahip olmayan hiç kimse kendisini geleceğe aktaramaz. Bu sınırlı ömrü ölümsüzlüğe dönüştürmenin bir yolu da bu anlama yani bir kimliğe sahip olmaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 490 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!