Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 506

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 506 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 506

Kelime Dağarcığı:
cümle: Bütün, hep, tüm. Hayyam: Matematik, astronomi ve felsefe alanında büyük bir üne sahip îranlı şair, Ömer Hayyam. hususiyet: Özellik. ihtisas: Uzmanlık, uzmanlaşma. kübik: Küp ve kesme biçiminde olan, Kübizm akımına uyularak yapılan. nüsha: Bir yazıdan çıkarılan suret, yazılı bir şeyin benzeri, eşi, tıpkısı. tedarik etmek: Edinme, sağlama, hazır etme, hazır bulundurma, araştırıp elde etme. usuldan: Yavaşça, sessizce.

1. Yaşar Kemal’in, yaşadığı dönemin sosyokültürel ögelerini tasvir ederek röportaja başlamasının metne katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metin bir röportajdır. Yazar bu betimlemelere yer vererek metni mülakat havasından uzaklaştırmış ve metne röportaj özellikleri kazandırmıştır. Ayrıca betimlemeler metnin üslubunu da etkilemiştir. Yazarın yaptığı betimlemeler okurun zihninde metne karşı bir merak uyandırmıştır.

2. Siz bir röportaj yapacak olsanız kiminle ve niçin yapmak istersiniz?

  • Cevap: Öğrenciler bilgi birikimine, kültürel yeterliliğine, ilgi ve eğilimlerine göre cevaplayacaktır. Örnek: Ben bilgisayar ve telefonların bakım ve tamirini yapan servisler ile röportaj yapardım. Çağımızın en önemli iletişim aracı olan bilgisayar ve telefonların problemlerinin nasıl çözüldüğünü ve bu iş için gereken bilgi, donanım ve işleyişin tanıtılması için bir röportaj yapardım.

3. Metinden hareketle sahafların kültürel değerleri aktarmadaki rolü nedir? Sahafların üstlendiği bu rolün toplum için ifade ettiği değeri açıklayınız.

  • Cevap: Kültür sözlü veya yazılı biçimde aktarılır. Yazılı kültürün taşıyıcısı olan kitap, kültür aktarımın en önemli enstrümanıdır. Sahaflar Çarşısı kitapların özellikle de eski kitapların toplandığı yerlerdir. Bu sebeple kitap meraklılarının doğal toplanma mahalli olmuştur. Farklı meslek gruplarına mensup kültür meraklıları bir araya gelince kültürel sohbetler kaçınılmaz olur. Bu da sahafların kültürel aktarımında önemli bir rol oynamasını sağlamaktadır.

4. Okuduğunuz metinde sahaflara ait bazı hayat kesitlerine yer verilmesi röportajın bireysel gerçeklikle ilişkisini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bireysel gerçekliklere yer verilmesi röportajın okur üzerindeki etkisini arttırmıştır. Yazılan şiirlerin sahafların eline geçmesi, sahafların yaşadığı sıkıntılardan bahsedilmesi okurun metinde anlatılan kişiler ile empati kurmasını sağlar. Bu empati, okur ile metin arasında gizli bir bağ oluşturur. Bu bireysel gerçekliğin yazarın üslubu ile anlatılması metni daha canlı ve akıcı bir hâle getirmiştir. Bu durum metnin daha uzun süre hatırlanmasına yardımcı olur.

5. Metnin yazıldığı dönemdeki kitapçıların (sahafların) yakındıkları durumların bugün de geçerli olduğunu varsayarak kitapçıların bu durumlarını anlatan bir röportaj metni için giriş paragrafı yazınız.

  • Cevap:

Örnek paragraf:
Bugün kitapçıları ziyarete gittim. Sahafların sorunlarına dair görüşmek üzere dükkânında Kitapçı Ali ile bir araya geldik. Selam ve kelamdan sonra Kitapçı Ali’ye “Kitapçıların son dönemdeki sıkıntıları nelerdir?” diye sordum.
Kitapçı Ali başladı veryansına! “Bir dokun bin ah işit!” derler ya işte öyle. Salgın işleri durma noktasına getirmiş. Günlerdir tek bir kitap bile satamamış. Gelen giden yokmuş zaten.
Araya girdim. “Bugünün insanının okuma ile kitap ile arası nasıl sence?” dedim.
İştahlı bir şekilde başladı konuşmaya:
“Zaten okuyan da kitap arayan da kalmadı eskisi gibi. Bu diji- talleşme, basılı kitaba ilgiyi iyice düşürdü. Bilgisayardan kitap okumak da ne demek! Hiç kitabın yerini tutar mı? Kitabı eline almadan, sayfaları ağır ağır çevirmeden, kitabın mis kokusunu içine çekmeden kitap mı okunurmuş? Hem ekran zararlı değil mi canım efendim.” dedi bir solukta.
“Bir soluklan! Bir çay söyle de damağımız ıslansın. Bu konuşma uzayacak. Söylediklerini tek tek konuşmak gerek” dedim.
(…)

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 506 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!