Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 514

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 514 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 514

Nasıl oldu, nasıl olmadı bilmem, sözü değiştirdik. Ben mi sordum, yanımızda bulunan bir arkadaş mı açtı, her neyse:
“Bir kırmızılı çini var ya hani sağda, işte o…”
Onun macerasını anlatılmaya koyuldu:
“Ateşim kırk. Yataktayım. Hâlsizim demek de fazlası. Pencere günbatıya bakar. Akşam olmuş, gün batıyor. Derken kırmızılık camlara vurdu. Yukarıdan aşağıya bir kırmızılıktır akıyor. Bu hâli mümkünü yok kaçırmazdım. Kalktım. Başladım çalışmaya, işte o kırmızı öyle meydana geldi. Tabiat karşısında durumum hep böyledir. Tabiattan hep böyle faydalanırım.”
Ne desem ne etsem söyleyemem. Gidip görmeli. Füreya Kılıç kendisine göre bir cennet kurmuş. “Dünyanın ucunda bir gül açılmış.”
Yaşar Kemal, Röportaj Yazarlığında 60 Yıl
Kelime Dağarcığı:
billur: Bir maddenin atom veya moleküllerinin art arda tekrarlanmasından ve belirli bir kurala göre sıralanmasından meydana gelen, simetrik olarak birleşmiş düz satıhlar şeklindeki katı madde, kristal. terütaze: Çok taze, körpe. sanatoryum: Özellikle veremli hastaların iyileştirilmesi için kurulmuş sağlık kuruluşu. virtuoz: Herhangi bir müzik aracını büyük ustalıkla çalabilen sanatçı.

1. a) Okuduğunuz metinde yazar öznel bir tavır sergilemiş midir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, sergilemiştir. Çünkü yazar röportaja duygularını, düşüncelerini yansıtmış ve yorumlar yapmıştır. Beğenisini de ifade etmiştir.

b) Yazar, okuduğunuz metinde yönlendirme yapmıştır. Yazarın yaptığı bu yönlendirmenin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Yazar, röportajda tanıttığı sanatçının sanat anlayışını ve eserlerinin özgünlüğünü beğendiğini ifade etmiştir. Sanatçının eserlerinin görülmesi gerektiğini ifade ederek yönlendirme yapmıştır.

2. a) Yazar, Var olan, kişiliği olandır, ifadesi ile Füreya Kılıç’ın eserleri arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Kişiliği olan demek kendine has özellikleri barındıran, benzerlerinden farklılıklarıyla ayrılan, özgün olan demektir. Yazar Füreya Kılıç’ın eserlerinin özgün eserler olduğunu ifade etmiştir.

b) Yazarın bu düşüncesine katılıyor musunuz?

  • Cevap:

Yazarın Var olan, kişiliği olandır. düşüncesine katılıyorum. İnsanın bu dünyadaki macerası bir anlam arayışı olduğuna göre var olan, kalıcı olan şeylerin bir anlama, bir değere sahip olmak gerekir. Özgün olmak, biricik olmak bir şeyi anlamlı kılar. Var olan ve geleceğe aktarılacak olan bir anlama sahip, özgün ve biricik olandır.
Yazarın bu düşüncesine katılmıyorum. Bir şey özgün olmasa da faydalı olduğu, iş gördüğü için kalıcı olabilir. Yani bir eserin veya herhangi bir şeyin kalıcı olması insan için ifade ettiği anlamdır, ihtiyaca cevap vermesidir, menfaat vermesidir. Özgün olmasa da bu yönleri güçlü olan şeyler kalıcıdır, var olandır.

3. Sizce yazarın/anlatıcının konuya bakış açısı metnin içeriğini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Röportajlarda, röportajı yapan yazarların duygu, düşünce ve yorumlarına da yer verilir. Yazar, tanıttığı ve röportajını yaptığı sanatçının eserlerini beğendiğini bakış açısıyla okura hissettirmektedir. Bu bakış açısı hem yazarın beğenisini hem de öznel tavrını okura aktarmaktadır. Okuduğumuz röportajda yazar bu bakış açısıyla Füreya Kılıç’ın eserlerini beğendiğini hissettirmiştir.

4. Yazarın, okuduğunuz metne başlık olarak Füreya’nın Çini Cennetini seçmesi ve röportajı Ne desem ne etsem söyleyemem. Gidip görmeli, Füreya Kılıç kendisine göre bir cennet kurmuş, “Dünyanın ucunda bir gül açılmış.” diye bitirmesi, bir okur olarak sizin bu röportaja bakış açınızı nasıl etkiledi? Bu röportajı okuduğunuz için Füreya Kılıç’ın eserlerini merak ettiniz mi? Açıklayınız.

  • Cevap:

Bu röportaj, öznel yargıları içermesine ve yazarın okuru yönlendirmeye çalışmasına rağmen hoşuma gitti. Yazarın yorumları, değerlendirmeleri röportajı akıcı bir hâle getirmiştir. Metin, mülakat gibi sadece soru cevaptan oluşmamıştır. Böylelikle metinde bir akıcılık oluşmuştur.
Füreya Kılıç’ın eserlerini merak ettim. Genel ağdan sanatçı ve eserlerine dair bir araştırma yapmak isterim. Yapacağım araştırma sonuçları ile yazarın anlattıklarını karşılaştırıp bu karşılaştırmam ile yazar anlatımının ne kadar gerçekçi olduğunu öğrenmek isterim.
Sanatçının eserlerini merak etmedim. Çünkü yazar öznel yargılarla eserlerini ve sanatçıyı tanıtmış. Yazarın beğenisi ile benim beğenilerim aynı olmayacağından sanatçıya karşı bende bir merak oluşmadı.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 514 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!