Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 518

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 518 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 518

1. Metinde geçen yazdıklarının tümünü gerçekten yaşayıp da yazmış olması sözünü Mehmet Akif’in Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek/Sözüm odun olsun, gerçek olsun tek dizeleriyle birlikte düşündüğünüzde şairin sanat anlayışını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Mehmet Akif, eserlerinde anlatılanların güzelliğinden, etkileyiciliğinden önce gerçek olmasına önem veren bir edebiyatçıdır. Örnek bir insan olarak yaşamış ve eserlerinde de yaşadıklarından başkasını anlatmamıştır. Bu nedenle onun eserlerinde konuşmacının saydığı çalışkan, zorluklara direnen, vatanını seven, dürüst, alçakgönüllü kahramanların duygu ve düşünceleri anlatılır. Karakterler halkın içinden kişilerdir.

2. Konuşmacı, Dikkat edecek olursak, başka milletlerin millî marşlarından farklı olarak bizim marşımız sadece millî marş olarak değil “İstiklâl Marşı” olarak isimlendirilmiştir, diyor. Sizce Mehmet Âkif şiirine niçin millî marş adını vermemiştir de İstiklal Marşı adını vermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrenciler bu soruya çeşitli cevaplar verebilir ancak öğrencilerin vereceği olası cevaplardan biri şöyle olabilir:
Mehmet Akif, millî marş yarışmasına katılmamıştır. Daha sonra ricalar üzerine şiiri yazmayı kabul etmiştir. Bu ayrıntı bile Mehmet Akif’in İstiklal Marşına öylesine bir şiir olarak bakmadığını gösterir. İstiklal Marşımız,1921 yılında yani Kurtuluş Savaşımızın en hareketli zamanlarında yazılmıştır. Millet olarak ölüm kalım mücadelesinde olduğumuz anlar yaşanmaktadır ve ordu millet bağımsızlığı için mücadele etmektedir. Ona bu mücadelede korkmaması gerektiğini, bağımsızlığını kazanması gerektiğini haykıracak bir sese ihtiyaç vardır. İşte bu nedenle marşın adı İstiklal Marşıdır.

3. Asımın nesli diyordum, nesilmiş gerçek/İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek, diyen Mehmet Âkif Asım’ı yeni nesle niçin simge şahsiyet olarak sunmuştur? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Akif, büyük bir devletin aydınıdır ve bu büyük devletin çözülüşüne şahit olmuştur. Bu çözülüş sırasında sorunları görmüş ve eserlerinde dile getirmiştir. Milletin düştüğü yerden kalkması ve yeniden eski değerlerine ve gücüne dönebilmesi için umut gençliktedir. Bunu başarabilecek bir gençliğin özellikleri Akif’in düşüncelerinde bellidir ve Akif bu gençliğin Asım simgesiyle anlatılmasına karar vermiştir. Asım, kendi değerlerine sahip çıkacak ve şairin güvendiği bir nesli temsil etmektedir.

4. Mehmet Akif gibi vatanı için büyük bir aşkla çalışmış insanları genç nesillere anlatabilmek için siz olsanız ne tür çalışmalar yapardınız?

  • Cevap:

Öğrenciler bu soruya çeşitli cevaplar verebilir ancak öğrencilerin vereceği olası cevaplardan biri şöyle olabilir:
Böyle insanları genç nesillere iyi anlatmak gerekir. Bu nedenle de klasik anmaların ötesinde bu şahsiyetlerin dönemin imkânları kullanılarak en iyi şekilde anlatmalıyız. Mesela internette bu şahsiyetleri anlatan siteler kurulabilir. Tanıtıcı belgeseller veya kısa filmler çekilebir. Gençlerin bu büyük şahsiyetleri araştırması için çeşitli türlerde yarışmalar düzenlenebilir. Gençlere ulaşılabilecek bütün yollar kullanılmalıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 518 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!