Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 522

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 522 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 522

Daha sonra karar vererek çok kitap okumaya başladım, öyle zamanlar oluyordu ki bazen hiç yerimden kalkmadan yedi sekiz saat kitap okuyordum ve kelime dünyamın zenginleştiğini gördüm. Bunun yanı sıra iyi konuşan hatipleri örnek alarak onların hitabetlerine dikkat ettim. Şimdi ben bir topluluk karşısında beş saat hiç durmadan ve “şey” kelimesini kullanmadan konuşabilirim. Bunu ben tamamen okumayla olduğuna inanıyorum.

(…)
İbrahim Tüzer, Türk Yurdu Dergisi
Kelime Dağarcığı:
defaatle: Defalarca. marazi: Hastalık derecesinde olan. kökboyası: Bir bitkinin köklerinden elde edilen, solmayan ve bozulmayan kırmızımsı sarı renkteki boya. müsebbip: Bir şeyin olmasına, yapılmasına sebep olan, yol açan (kimse veya şey). tasnif: Sınıflara ayırma, sınıflandırma, sıralama. tefrika etmek: Yazı dizisi, roman vb.ni gazete ve dergilerde bölümler hâlinde yayımlamak.

1. Şair, edebiyata ve şiire nasıl ilgi duymaya başladığını özellikle çocukluk yıllarında yaşadıkları üzerinden anlatarak açıklamaya çalışmıştır. Bu açıklamalardan hareketle şairlerin edebî şahsiyetleri ile hayatları arasında nasıl bir bağ vardır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Öğrencinin birikimine ve yorum yeteneğine göre cevaplar farklılık gösterebilir. Aşağıdaki gibi bir cevap verilebilir:
    Şair; duygu ve heyecanları, güzellikleri, seslerin uyumundan ve ahenginden faydalanarak etkili bir şekilde anlatan kimsedir. Şairlerin duygu dünyaları yaşadıklarıyla şekillenir. Yaşadıkları acı tatlı olaylar şairin kişiliğini de etkiler. Şair yaşadıklarıyla pişer, yaşadıklarıyla içli, hassas bir şair olur. Şairleri hayat tecrübeleri aynı zamanda şairlerin ifade şekillerine, söz varlıklarına da etki eder. Bütün bu hususlar şairlerin edebî şahsiyetinin oluşmasını sağlar.

2. Metinden hareketle “kültürel dönüşüm” ve “kökboyası ile boyanmak” ifadesi arasında nasıl bir bağ kurulabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Kökboyası bir bitkinin köklerinden elde edilen, solmayan ve bozulmayan kırmızımsı sarı renkte boyaya denir. Bu boya ile boyanan halıların renkleri kimyasal boyalar ile boyanan halıların renklere göre daha dayanıklıdır ve renkler kolay kolay solmaz. Bu özellikten hareketle mecaz olarak kökboyası ile boyanmak köklü değişimleri ifade eder. Kültürel değerlerdeki değişimler ancak esaslı, köklü değişimler olduğu zaman kalıcı olur ve bir anlam ifade eder. Kökboyası nasıl iplerde kalıcı bir değişikliğe neden oluyorsa kültürel özelliklerin de kalıcılığı sağlanmalıdır.

3. Şairin kuvvetli bir hatip olmanın yolunun okumaktan geçtiğine dair düşüncesine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet katılıyorum. Çünkü okumak, kelimelerin doğru telaffuz edilmesini, anlamına uygun ve yerli yerinde kullanılmasını sağlar. Özellikle sesli okuma hitabete olumlu etki eder.
    Hayır katılmıyorum. Çünkü iyi bir hatip olmak iyi bir ses tonuna, sağlıklı bir hançereye (gırtlağa), ağız yapısına sahip olmakla mümkün olur.

4. Şairin, Dil ve din bir milleti meydana getiren en büyük iki önemli unsurdur ama “Bunun ikisi arasında bir tercih yapmak isterseniz hangisini birinci planda tutarsınız?” derseniz, ben size “Önce dili tutarım, Türkçeyi tutarım.” derim. sözünü yorumlayınız.

  • Cevap: Öğrencinin birikimine ve yorum yeteneğine göre cevaplar farklılık gösterebilir. Aşağıdaki gibi bir cevap verilebilir:
    Dil toplumlar arası iletişimi, kültürel aktarımı sağlayan önemli bir toplumsal araçtır. Dilin önemini en iyi anlatan söz Kon- füçyüs ait şu sözdür: “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?” diye sormuşlar. O da: “İşe önce dili düzeltmekle başlardım. Çünkü dil bozulursa kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken işler yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve düzen bozulur. Töre ve düzen bozulursa, adalet yoldan sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir.” demiştir.

5. Metinden hareketle masallar ve türkülerin çocukların kişilik gelişimi üzerindeki etkileri açıklayan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Çocukluk insanı kişiliğinin oluştuğu dönemdir. Bu dönemde yaşananlar çocuğun karakterini şekillendirir. Bu nedenle eskiler “Kişi yedisinde neyse yemişinde de odur.” demiştir. Yani bu yaşlar kişiliğin oluştuğu yaşlardır. Masallar ve türküler çocuğun düş gücünün, söz varlığının zenginleşmesini sağlar. Çocuk, içinde yetiştiği kültürün ve geleneğin kodlarını yine masal ve türkülerle öğrenir. Türküler ve masallar barındırdığı bu kültürel kodlar ile çocuğun kişilik gelişimini etkiler.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 522 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!