Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 527

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 527 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 527

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Behçet Kemal Çağlar’la

(…)
— Sizden önceki kuşakla, aranızdaki birlik ve karşıtlık nelerdi?
— Çalıkuşu>ndaki Feride de Han Duvarlarını yazan şair de Zeyno’ya âşık olan Hasan da hepsi İstanbul’un insanlarıydı. Biz, şiire, Anadolu toprağına yalın ayak basanların yerli ve özlü duygularını getirdik.
(…)
— Çok sevdiğiniz Mevlâna hakkında biraz bilgi verir misiniz? Onunla ilk ilgilenmeniz nasıl oldu, sizi nasıl ve ne zaman etkiledi?
— Ben Mevlâna’yı, sanatı mabede soktuğu, sanatı ibadetten saydığı için severim. Mevlâna’nın tarikatını değil, sanatını seviyorum. Yunus’un, ne söylediğine değil, nasıl söylediğine önem verip hayran olduğum gibi. İlkokula Konya’da başlamıştım. Ders kitaplarının dışında ilk hecelediğim yazılar, büyükannemle gittiğimiz Mevlâna türbesindeki beyitlerdir:
Gel ister isen kesmeye Mevlâna’nın
Gir sikkesinin altına Mevlâna’nın
— Ankaralı Âşık Ömer adıyla halk şiirleri yazmaktasınız. Folklorun şiirimizdeki yeri nedir sizce?
— Ta küçükten beri Mevlâna’nın Türkçe yazmamış olmasına takılırım. Yunus’u kendime ondan yakın bulurum. Yunus’u etkilediği için onu ayrıca sever ve sayarım. Selçuk ve Osmanlı aydınlarının Anadolu halkından kopup gitmiş olmasına yandıkça sade dilde değil, edada ve düşüncede de yerli kalmak isterim de Behçet Kemallikten geçip geçip Ankaralı Aşık Ömerlikte karar kılarım. Halk şiirini, halk masalını ve destanını, daha doğru ve kısa bir deyimle folkloru, yüzyıllar süren Doğu ve Batı taklitçiliği ile yozlaşan edebiyatımız için gerçek şifa çaresi, bir “toprak aşısı” sayarım.
— Halk ozanlarından sevdikleriniz?.. Onları niçin sevdiğinizi de açıklamak ister misiniz?
— Yunus’u daha önce andım. Seyranî’yi Ruhsatî’yi, Sümmanî’yi hakları yenmiş ve şöhretleri layık oldukları kadar yayılmamış ozanlar, diye her fırsatta anmak ve hatırlatmak isterim. Karacaoğlan’la Köroğ- lu’nu anmadığım, ezberlercesine okumadığım hafta yoktur.
(…)
— Şiirimizin son durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gençleri okumaktan tat alıyor musunuz? Kimleri?..
— Yeni bir şiir dili aramakta olan şairlerin ana yoldan saptığı, şaşkın ve aldatıcı anlamsız şeyler mırıldandığı günlerdeyiz. Arayan Mevlâ’sını da bulur, belasını da. Bekleyelim bakalım.
Muazzez Menemencioğlu, Güzel Yazılar Röportajlar
Kelime Dağarcığı
eda: Anlatış biçimi, tarzı. folklor: Halk bilimi. kesme: Mevlevi ayini. mabet: Tapınak. sikke: Mevlevi dervişlerinin giydikleri yüksek ve tepesi düz keçe külah.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 527 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!