Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 530

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 530 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 530

…teknik şartları röportaj yapmayı kolaylaştırmaktadır. Eskinin zahmeti ve külfeti tarih oldu diyebiliriz. Bugünün röportajı için şunu da vurgulamak gerekiyor: Bugünün röportajı daha çok mülakata yakın durmaktadır. Ayrıca belirtmek isterim ki bugün televizyon ve internet röportajcılığı da önem kazanmaktadır. Özellikle internetin yaygınlaşması ile gündemimizden düşmeyen video paylaşım platformlarında çok başarılı görüntülü röportaj veya sanal röportajlara imza atılmaktadır.
“Bitti mi?” dedi. “Bitti, efendim!” dedim. Yine gülümsedi, yerinden kalktı, tam karşımdaki raftan bir kitap aldı, iki kanatlı pencerenin önüne geldi, dışarıyı seyrediyormuş gibi durup elindeki kitabı inceledi. Başıyla bana dönüp “Röportaja dair röportaj yapmak! Enteresan bir fikir doğrusu. Tebrik ediyorum sizi!” dedi yüzündeki tebessümle. Bu son sözüyle biraz rahatlamıştım nedense. Sonra teşekkür edip çarçabuk ayrılmak istedim. Müsaade istediğimde yine çehresini aydınlatan bir tebessüm ile “Tekrar beklerim! Buralar sizin gibi gençlerle şenleniy.
Konuşan: Nuri Sağlam
Kelime Dağarcığı:
eşref saati: İş görecek kimsenin ters davranmayarak, güçlük çıkarmayarak uysallık gösterdiği zaman. hâlihazırda: Şimdi, şu anda, bugünlerde. istinaden: Bir görüşe, bir düşünceye dayanarak, güvenerek. kati: Kesin. külfet: Sıkıntı, zorluk. müsaade etmek: izin vermek. mütalaa etmek: üzerinde düşünmek, iyice incelemek. tafsilatlı: Ayrıntılı. zahmet: Güçlük.

1. Metinde röportaj türünün yirminci yüzyılda ortaya çıkması tür ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Röportaj gazete çevresinde ortaya çıkan bir türdür. Gazete on dokuzuncu yüzyılda yaygınlaşma başlamıştır. Ancak gazete ve gazeteciliğin yaygınlaşması ve olgunlaşması ise yirminci yüzyılda olmuştur. Gazetenin yaygınlaşması teknik gelişmelerle olmuştur. Gazetenin yaygınlaşması mülakat ve röportaj gibi türlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Röportaj, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa ile eş zamanlı olarak edebiyatımızda ortaya çıkmıştır.

2. Türk edebiyatından bir yazar ile röportaj yazacak olsaydınız bunun kim olmasını isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Muhtemel cevap: Ruşen Eşref Ünaydın veya Yaşar Kemal ile röportaj yapmak isterdim. Ruşen Eşref Ünaydın ile Türk edebiyatında ilk röportajı yapan ve bu konuda ilk kitap yazan sanatçı olduğu için röportaj yapardım. Yaşar Kemal ise Türk edebiyatının en önemli röportaj yazarlarından biri olduğu için röportaj yapardım.

3. Röportajın Türk edebiyatındaki öncüsü Ruşen Eşref Ünaydın, bugün yaşıyor olsaydı sanal röportaj yapmayı tercih eder miydi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap:  Muhtemel Cevaplar:

Ruşen Eşref Ünaydın bugün yaşasaydı sanal röportaj yapardı. Çünkü bir gazetecinin birinci görevi haberdar etmektir. Röportaj türü ise bir araçtır. Bu nedenle yazar sanal röportaj yapmayı tercih ederdi:
Ruşen Eşref Ünaydın bugün yaşasaydı sanal röportaj yapmazdı. Çünkü sanal röportaj samimiyeti ve mahremiyeti ortadan kaldıracağından bu tür röportaj yapmak istemezdi.

4. Birçok edebiyatçının röportaj türünde eser vermesi bu türün hangi özelliklerinden kaynaklanmış olabilir? Gerekçeleriyle ifade ediniz.

  • Cevap: Röportaj türü gazete çevresinde gelişen bir türdür. “Konusu, bir soruşturma ve araştırma olan gazete veya dergi yazısıdır” Bu soruşturma ve araştırma ile birçok husus açığa çıkardığından bir belge niteliğindedir. Edebiyatçılarımız daha çok devrin edebiyatçıları ile röportaj yapmışlardır. Böylelikle önemli edebî şahsiyetlerin kişilikleri etrafında edebiyatın bilinmeyen, merak edilen yönlerini ortay koymayı ve edebiyatçıların düşüncülerinin okurlara ulaştırmayı amaçlamış olabilirler. Bu nedenle röportaj türünü çok sevmiş ve eser vermiş olabilirler.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 530 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!