Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 534

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 534 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 534

1. Metinden alınan Emin bu süre zarfında tepeyi birkaç saatte bir kontrol etmek, ateşin altlara ilerleyişini adım adım izlemek zorunda, cümlesinde gereksiz kelime kullanılmamış, kelimeler doğru anlamda ve yerde kullanılmıştır. Aşağıdaki cümlelerde gereksiz kelime kullanımı, kelimelerin doğru yerde veya anlamda kullanılmaması durumu var mıdır? Açıklayınız.

a) Bir şehirde yaşayan şehir sakinlerinin yaşadıkları yere karşı sorumlulukları vardır.
b) Ben mecburen babamla kalıp ona yardım etmek zorundayım ama senin neden kalman gerektiğini anlayamıyorum.
c) Sebze yetiştiriciliği zor fakat kazançsız bir iştir.
ç) Sabırlı olan insan en sonunda hayallerinin gerçekleştiğini görür.
d) Ben böyle kebabı ne Gaziantep’te ne Diyarbakır’da yemedim.
e) Çam ağaçları arasından kıvrımlar yaparak ilerleyen bu tehlikeli yolu iki saatte geçebildik.

  • Cevap:

a) Bir şehirde yaşayan şehir sakinlerinin yaşadıkları yere karşı sorumlulukları vardır. Bir şehirde yaşayan kelime grubu ile şehir sakinleri kelime grubu aynı anlama geldiği için gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu oluşmuştur. İkisinden biri cümleden çıkarılmalıdır.

b) Ben mecburen babamla kalıp ona yardım etmek zorundayım ama senin neden kalman gerektiğini anlayamıyorum. Mecburen kelimesi zorunda kelimesiyle aynı anlamda olduğu için gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu oluşmuştur. İkisinden biri cümleden çıkarılmalıdır.

c) Sebze yetiştiriciliği zor fakat kazançsız bir iştir. Fakat bağlacı karşıt anlamlı iki cümleyi bağlamak için kullanılır. Örneğin zorlu fakat faydalı, güç fakat kazançlı biçiminde bir tarafta olumsuz bir ifade varken diğer tarafta olumlu bir ifade olur. Bu cümlede ise zor ve kazançsız bir iştir ifadesinde iki cümle de aynı doğrultudadır. Burada fakat bağlacı değil “ve” ya da “hem.. .hem” bağlacı kullanılmalıdır.

ç) Sabırlı olan insan en sonunda hayallerinin gerçekleştiğini görür. Olan kelimesine gerek yoktur. Kelime çıkarıldığında cümlenin anlamında bir eksilme olmaz. Dolayısıyla bu kelime gereksiz kullanılmıştır.

d) Ben böyle kebabı ne Antep’te ne Diyarbakır’da yemedim.
Ne.. .ne bağlacı kullanıldığı cümleye olumsuzluk anlamı katar. Bu nedenle yüklemin tekrar olumsuz çekimlenmesine

e) Çam ağaçları arasından kıvrımlar yaparak ilerleyen bu tehlikeli yolu iki saatte geçebildik.

Cümlelerde gereksiz yardımcı fiil veya fiilimsi kullanılması anltımı bozar. Kıvrımlar yaparak ifadesi kıvrılarak biçiminde tek kelimeyle de ifade edilebilirdi. Burada yaparak fiilimsi boşuna kullanılmıştır.

2. Metinden alınan aşağıdaki cümlelerdeki noktalama yanlışlarının nedenini cümlelerin altına yazınız.

a) Ben böyle nöbeti ne askerde tuttum, ne de bebek büyütürken…
b) Koku, duman ve sıcaklık bir yerden sonra yorucu gelmeye başlıyor, biz de tepeciğe dayalı merdivenden geri iniyoruz.
c) Üretimde farklı ağaç türleri kullanılabiliyor, ama en uygunu meşe.
ç) Osmangazi Belediyesi Dağakça Hizmet Binası’nın bahçesi, köy içinde insanların buluşma yeri, aynı zamanda dağlara bakan yüksek bir teras.
d) Köyde küçük çaplı buğday, arpa, mısır ekiliyor, keçi ve koyun besleniyor.
e) Geçiniyorlar geçinmesine, ama kendilerinin köye gelen aracılara kilogramını 2 liradan sattığı odunkömürünün marketlerdeki fiyatının 15-20 lira olduğuna da hayıflanmadan duramıyorlar.

  • Cevap:

a) Bağlaçlarla bağlanan cümlelerin arasına virgül konmaz. Bu cümlede ne.. .ne bağlacı zaten bağlama işini görüyor, virgül kullanılması bu nedenle yanlıştır.

b) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için noktalı virgül kullanılır. Burada başlıyor kelimesinden sonra noktalı virgül getirilmelidir.

c) Bağlaçlarla bağlanan cümlelerin arasına virgül getirilemez.

ç) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için noktalı virgül kullanılır. Burada yeri kelimesinden sonra noktalı virgül getirilmelidir.

d) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için noktalı virgül kullanılır. Burada ekiliyor kelimesinden sonra noktalı virgül getirilmelidir.

e) Bağlaçlarla bağlanan cümlelerin arasına virgül getirilemez.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 534 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!