Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

Kelime Dağarcığı:
alafranga: Frenklerin töre, âdet ve hayatına uygun, Frenklerle ilgili. menfi: Olumsuz. munis: Cana yakın, sevimli, uysal, yumuşak. müspet: Olumlu. parazit: Asalak. terkip: Birleştirme, bir araya getirme.

1. Okuduğunuz metinlerden hareketle Ahmet Mithat’ın topluma bakışı, eser verme gayesi hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap: Ahmet Mithat Efendi, okuma yazma bilen hemen her insana seslenir. Ahmet Mithat tek başına bir mekteptir. Ahmet Mithat Efendi’nin sanatının özünü faydacılık oluşturur. Faydalı olmayı hem toplum hem de şahıs bağlamında düşünür. Kalemini edebiyatın ve yeni Türk insanının aydınlanmasına adayan Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat Edebiyatı Dönemi’nde şiir dışında bütün edebî türlerde eserler ortaya koyarak topluma faydalı olmaya çalışmıştır.

2. Ahmet Mithat’a Türk edebiyatında başka hiçbir yazar için kullanılmayan efendi lakabı verilirken döneminin yazarlarından Samipaşazade Sezai’ye, Recaizade Mahmut Ekrem’e zade (oğlu) payesi verilmesini nasıl değerlendirirsiniz?

  • Cevap: Ahmet Mithat Efendi idealleri olan bir yazardır. Özüne, ait olduğu medeniyete aykırı düşmemek hayatının temel prensibidir. Ahmet Mithat’a verilen efendi payesi yaşadığı dönemde saygınlık işaretidir. Ancak zamanla bu anlam kaybolmaya başlamıştır. Ahmet Mithat halkın içinden çıkmış biridir. Sanatını ve hayatını halkının bilgilenmesi için harcamıştır. Halk onu kendinden biri olarak gördüğü için ona efendi lakabını vermiş olabilir. İstanbul’da eğitimli üst düzey erkeklere bey deniyordu. Zade lakabı alan sanatçılar, edebiyatı daha çok sanat için yapmış, topluma yönelik eserler vermemişlerdir. Bu sebeple toplumdan uzak bir yaşam sürmüşlerdir.

3. Sayısı altmışı aşan hikâye ve romanlarından pek çoğu Tanzimat devrinin karakteristik ideallerini sergiler. Doğu medeniyetinin ahlâk ve geleneklerine bağlı, Batı kültürünü benimsemiş müspet tiplerle millî örf ve âdetlerimize ilgisiz, Batı’nın sadece serbest ve rahat yaşam tarzını benimsemiş menfi tipler arasındaki çatışma, hemen bütün romanlarının temelini teşkil eder.” ifadelerinden yola çıkarak okuduğunuz metinde sizce Ahmet Mithat Efendi romandaki hangi karakteri temsil etmektedir?

  • Cevap: Ahmet Mithat Efendi’ye göre önce Batı’yı taklit yoluyla sanata başlamak, daha sonra mahallî ve millî bir karakter oluşturmak gerekir. Ahlâk yönünden kendi millî ve içtimaî gerçeklerimiz sanata aksettirilmelidir. Romanda geçen Rakım Efendi, Ahmet Mithat’ın Batı medeniyetine ve hayata bakışını yansıtmaktadır. Rakım Efendi, Batı’nın kültüründen ziyade tekniğini, gelişmişliğini kendine örnek alır. Bu yönüyle toplumu iyi yönde dönüştürmeye çalışır.

4. Orhan Okay, Ahmet Mithat Efendi için “O, hepimizin Hâce-i evvelidir, ilk muallimidir.” der. Okuduğunuz metinleri göz önünde bulundurarak “O, hepimizin Hâce-i evvelidir, ilk muallimidir.” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: İçinden çıktığı toplumu hiçbir açıdan reddetmeyip ona sahip çıkan ve yeni bir ufuk kazandırarak ileriye taşımayı hedefleyen Ahmet Mithat Efendi, eserlerinde bir anlamda Türk halkının hayata, olaylara bakış açısını ve hayallerini aksettirmiştir. Bir Türk gibi hissetmiş, duymuş, düşünmüş, içine kapalı bir toplumun iç dinamiklerini kaleme almış, o dönemin insanını anlayıp tanımamız adına yoğun çaba sarf etmiştir. Batılılaşabilmek ve Batılılaşmanın sınırlarını tayin edebilmek Ahmet Mithat Efendi’nin bu yüzyıldaki en temel meselesidir. Hayatı boyunca şiir dışında edebiyatın tüm sahasında altmıştan fazla eser veren Ahmet Mithat Efendi’ye bu sebeple ilk muallim denmiştir

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!