Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

1. Tabloda metinde geçen kelimeler ve kelime grupları yer almaktadır. Metnin bağlamından hareketle bu kelimelerin ve kelime gruplarının tahmin ettiğiniz ve sözlükteki anlamlarını tabloya yazınız.

  • Cevap:

2. Münasebet, ziyade, beşerî, tesir, telif, mevzu kelimelerini sözlük anlamına uygun biçimde birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

Toplum ve edebiyat arasındaki münasebeti sanatçı ortaya çıkarır. Edebî eser öğretmekten ziyade hissettirmek çabasındadır. Günümüzdeki beşerî faaliyetlerin çoğu doğaya zarar vermektedir.
Toplumsal değişimlerin tesirleri sanat eserlerinde de kendini gösterir.
Edebiyatımızda roman türündeki telif eserler tercüme eserlerden sonra ortaya çıkmıştır.
Mevzu dönüp dolaşıyor yine bir türlü paylaşılamayan baba yadigârı halıya geliyordu.

3. İki gün süren tartışmalardan sonra Mustafa Kemal kürsüye geldi cümlesindeki kürsü ile Yeni fikirler için tiyatroyu bir kürsü olarak kullandılar. cümlesindeki kürsü arasında nasıl bir anlamsal ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: İlk cümledeki, kürsü kelimenin ilk akla gelen anlamıdır ve somuttur. İkinci cümlede ise yöntem, araç gibi bir anlamda ve soyut olarak kullanılmıştır. Aslında ilk cümledeki kürsü kelimesi ikinci cümlede soyut ve mecaz hâle getirilmiştir.

4. Klasik kelimesini iyi telif eserlerin ortaya çıkması için tiyatro ile uğraşan yazarlarımıza klasiklerin tercümesini de tavsiye eden Midhat Efendi, bunun Batıyla yeni tanışan yazarlarımıza bir çeşit alıştırma gibi olacağını, tercümelerin içlerindeki hayal ve mevzuların yazarlarımıza ışık tutacağını belirtir. cümlesindeki anlamı dışındaki anlamlarında yeni cümlelerde kullanınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bayramda annemin klasik yemeklerinin tadına baktık. Klasik bir araba almayı düşünüyorum. Klasik şiirimizin katı kurallarını aşmak her şairin harcı değildi.

5. Bu da dünya barışı için önemli bir etkendir. Bu durumda tiyatro insandan insana, milletten millete bir köprü vazifesi görür. cümlesindeki “köprü vazifesi görmek” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Siz olsaydınız bu söz grubu yerine hangi ifadeleri kullanırdınız?

  • Cevap: İnsanlar ve milletler arasında bağ kurmak anlamında kullanılmıştır. Köprü vazifesi görmek yerine bağ kurar, yol olur, irtibat sağlar gibi ifadelerden birini kullanırdım.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!