Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

1. ‘Türk edebiyatında batılılaşma hareketleri Tanzimat’ın ilk döneminde Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa ve diğer sanatçıların Batı’ya gitmesiyle başlar”
Batılılaşma hareketlerinin Türk toplumunda eski-yeni ve millî-yabancı tartışmalarını başlatmasının sebebi sizce ne olabilir?

  • Cevap: Tanzimat Dönemi aydınlarının Batılılaşma anlayışı şekilcilikte kalmış; aydınlar, düşünce alanında ve edebî alanda çelişki yaşamış ve yanılgılara düşmekten kurtulamamıştır. Yeniliğin yalnızca Batı’daki düşünceleri ve hazır malzemeyi taşımakla gerçekleştirilebileceğine inanan aydınlar, Batı toplumunun yüzyıllar boyunca elde ettiği tarihsel, siyasal ve ekonomik kazanımlarını göz ardı etmişlerdir. Bu sebeple Batılaşma hareketi bizde es- ki-yeni, millî-yabancı tartışmalarını beraberinde getirmiştir.

2. ‘Batı edebiyatının ve Batılılaşmanın Türk edebiyatına geçişi, büyük ölçüde Avrupa’ya daha doğrusu Fransa’ya giden düşünce, edebiyat, siyaset ve devlet adamlarımızın gayretleriyle olmuştur. Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamid Tarhan gibi pek çok aydınımız ya Avrupa’daki memurluk yaşamlarında Batı edebiyatını okumuş, öğrenmiş ya da ülkemizdeki Tanzimatçılarla sıkı ilişkiye girerek Batı dünyasını öğrenmeye çalışmışlardır”

Türk edebiyatı Batı’ya açılırken sizce niçin ilk kapı Fransa olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Bunu birkaç nedene bağlamak mümkündür. Önce tarihsel olayların etkisiyle oluşan Fransız- Osmanlı dostluğu bu kapıyı ilk olarak açar. Öte yandan, XVII. yüzyılda Fransız dili ve kültürü Avrupa’da çok yaygındır. Fransız İhtilali’nin yaydığı fikirler yeni yetişen kuşak üzerinde büyük etkiler meydana getirmiştir. Fransız filozof ve edebiyatçılarının görüş ve düşüncelerinde yenilikçi Türk aydınının aradığı özgürlükçülük, akılcılık ve uygarlık gibi özellikler vardı. Bu yüzden Fransız yazarlarının eserlerinde tasvir edilen dünya, Tanzimat aydınlarının düşledikleri dünyayla örtüşüyordu. Bunun dışında, Fransız edebiyatının Batı edebiyatı içindeki parlak ve egemen durumu, dikkat ve ilgiyi bu ulusun edebiyatına çeviren bir başka etken olmuştur. Bu sebeplerle Türk aydınları ilk olarak Fransa’ya gitmişlerdir.

3. ‘ İbrahim Şinasi, genel anlamda bütün düşünüş, davranış ve görüşleriyle halka inmiş, sanat ve edebiyatı halkın hizmetinde görerek toplumun gözünde halkçı bir sanatçı olarak tanınmıştır.” İbrahim Şinasi’nın halkçı sıfatını kazanıp sanatını halka dönük yapmasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: İbrahim Şinasi’nin yazılarında halk ve millet kelimeleri ve bu kavramları ifade eden deyimler çok geçer. Onun gazete çıkarırken halkı aydınlatmak ve halk adına konuşmak fikri taşıdığına hiç şüphe yoktur. Onu halkın anlayacağı bir dil kullanmaya sevk eden de bu arzudur. Toplumu yeni bir kültürle tanıştırmak, ona yeni kavram ve görüşler sunmak ve bunları gündemde tutarak yaşama daha çabuk girmesini sağlamak için gazete çıkarır. Öte yandan, yine gazeteyle halkın kendi sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunmasını sağlar. Yazdığı makalelerle de ya topluma bir yenilik önerir ya da eskimiş olanı yıkmaya çalışır. Bu sebeplerle toplumun gözünde halkçı bir sanatçı olarak anılmıştır.

4. “Tanzimat Dönemi’nin öncü sanatçılarından olan İbrahim Şinasi, klasisizm akımını benimsemiştir. İbrahim Şinasi’nin Batı’dan aldığı kavramların başında akılcılık gelmektedir.” Türk edebiyatının en gür sesli sanatçısı olan Namık Kemal’in romantizmi, İbrahim Şinasi’nin klasisizmi benimsemesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız?

  • Cevap: Romantizm, geliştiği ülkelerde, sanatçıları yaşanan olumsuzluklardan kaçmaya ve sığınılacak bir mekân aramaya iter. Bu sebeple romantik sanatçı, eserinde mevcut şartları değiştirmeye, içinde bulunduğu dünyayı ise güzelleştirerek yaşanılır kılmaya çalışır. Osmanlı toplumunda on dokuzuncu yüzyılın karışıklıkları içerisinde umudunu yitiren sanatçılar için artık farklı bir dünya tasavvuru kaçınılmaz olur. Namık Kemal, tarihi bu gözle yeniden tefsir eder. Eski tarihî şahsiyetleri iradeleri ile dünyayı değiştiren kahramanlar olarak gösterir. Yıkılmakta olan toplum kendini kurtaracak kahramanlar arar. Namık Kemal, bunun örneklerini ya tarihte bulur veya hayali ile yaratır. Namık Kemal’in eserlerinde sık sık eskiye, hayale yer vermesi romantizm akımının özellikleri sebebiyledir. Şinasi’nin Batı dünyasından almak istediği şey, akıl ve kanun kavramları etrafında yoğunlaşır. Çünkü Şinasi’ye göre Batı’nın ulaşmış olduğu uygarlık seviyesi akılcılığa verdiği önemden gelmektedir. Şinasi’nin Batılılaşma yolundaki çabaları hem makaleleri hem de şiirleri yoluyla olmuştur. Yazılarında medeniyet, hak, hukuk, adalet, kanun, akıl, vatandaşlık hakları gibi sosyal ve siyasal kavramları dile getirmiş, gazete aracılığıyla halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır. Bu sebeplerden Şinasi’nin klasisizm akımını benimsediği söylenebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!