Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

1. Metindeki âşık ve hikâye sözcüklerindeki düzeltme işaretinin kullanılma gerekçeleri aynı mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Âşık sözcüğü metinde halk ozanı anlamında kullanılmıştır ve dilimize Arapçadan girmiştir. sözcükteki “a” ünlüsü uzun okunur, bu nedenle düzeltme işareti kullanılır. Bu ses düzeltme işareti olmadan yazılır ve kısa okunursa Türkçedeki aşık sözcüğüyle karışır. Aşık oyunu, aşık kemiği, aşık atmak biçimlerinde kullanılabilen aşık aslında bir kemiğin adıdır. Bu iki sözcük karışmasın diye âşık düzeltme işaretiyle yazılır. Hikâye sözcüğü Arapçadan dilimize girmiştir. TDK Yazım Kılavuzuna göre Arapça ve Farsçadan dilimize giren ve içindeki “g” ve “k” sesleri ince okunan sözcüklerde bu seslerden sonraki “a” ve “u” ünlüleri üzerine düzeltme işareti konur.

2. Aşağıdaki cümlelerde noktalı virgülün kullanılma sebebini yazınız.

a) Âşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş; şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır.

  • Cevap: Âşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş; şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır cümlesinin yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş kısmıyla şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren kısmı öbek hâlinde sıfattır. İkinci sıfatın içinde virgüller kullanıldığı için iki sıfat arasına noktalı virgül konur.

b) Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren sanatçılara âşık; bu söyleme biçimine “âşıklık-âşıklama” denilmektedir.

  • Cevap: Geleneğe uygun bir biçimde şiir söyleyebilen, karşılıklı atışma yapabilen, hikâye anlatabilen ve icralarını çoğunlukla saz eşliğinde gerçekleştiren sanatçılara âşık; bu söyleme biçimine “âşıklık-âşıklama” denilmektedir cümlesi denilmektedir yükleminin ortak olduğu bağımlı sıralı bir cümledir. İlk cümlenin içinde virgül kullanıldığından cümleler arasında noktalı virgül konmalıdır.

3. Aşağıdaki cümlelerde virgülün kullanılma sebebini yazınız.

a) Âşıklar sanatlarını icra ederken, yörelere göre değişiklik göstermekle birlikte, âşık fasılları adı verilen belirli bir silsileyi gözetirler.

  • Cevap: Âşıklar sanatlarını icra ederken, yörelere göre değişiklik göstermekle birlikte, âşık fasılları adı verilen belirli bir silsileyi gözetirler cümlesinde ara sözü belirtmek için kullanılmıştır.

b) Âşık, güzellikleri övdüğü ve acıları dramatik bir dille vurguladığı kendi deyişlerini veya ustalarının deyişlerini yöresel ezgilerle saz eşliğinde söyler.

  • Cevap: Âşık, güzellikleri övdüğü ve acıları dramatik bir dille vurguladığı kendi deyişlerini veya ustalarının deyişlerini yöresel ezgilerle saz eşliğinde söyler cümlesinde yüklemden uzak düşmüş özneyi vurgulamak için kullanılmıştır.

c) Bu tür, âşıkların dudaklarının arasına aldıkları bir toplu iğne eşliğinde b, p, m, f, v gibi dudak ve diş-dudak seslerini kullanmadan şiir söylemeleri esasına dayanır.

  • Cevap: Bu tür, âşıkların dudaklarının arasına aldıkları bir toplu iğne eşliğinde b, p, m, f, v gibi dudak ve diş-dudak seslerini kullanmadan şiir söylemeleri esasına dayanır cümlesinde ilk virgül yüklemden uzak düşmüş özneyi belirtmek ve anlam karışıklığını gidermek için kullanılmıştır. Diğer virgüller ise benzer örnekleri ayırmak için kullanılmıştır.

4. Aşağıdaki tabloda metinden alınmış standart dışı sözcükler verilmiştir. TDK Yazım Kılavuzunu kullanarak bu sözcüklerin doğru yazımlarını karşılarına yazınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!