Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 7

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 7 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 7

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
(…)

Edebiyat ve Toplumsal İşlevi

Edebiyat ve toplum ilişkisi, zamanüstü bir değer olarak yerini bugün de korumaktadır. Yazar, okur ve edebiyat evreni, toplumların gelişmişlik ve refah düzeyinin en belirgin göstergeleridir. Barış ortamının, günümüz evreninden bakıldığında tesis edilmesinin büyük ölçüde edebiyatın zamanüstü gücüne kavuşmasıyla sağlanabileceği anlaşılmaktadır.
(…)
İnsanoğlunun yeryüzünde varoluşundan beri, benmerkezci bir eğiliminin olduğu açıktır. Narsistik bir tutum diyebileceğimiz bu yönüyle insan, sosyal döngü içinde, sosyal beğeniye dair kazanımlarını yüceltmeye çalışır. Bu kazanımlardan yoksun olan insan, saldırganlaşır ve yaşamın sağlıklı normlarından uzaklaşır. Toplumda saldırganlık olgusunun ortaya çıkış nedenlerinden belki de en önemlisi, sosyal yaşamda kendini gerçekleştiremeyip bu gereksinimin aykırı bir dışavurum biçimiyle kendini gösteren “Bana ilgi duyun.” çağrısının çarpık bir uyarısıdır.
(…)
İşte böyle bir varoluş soyutlaması içinde saldırganlaşan bireyi/toplumu, sanat sevgisi ve zevki gibi bir iksirle yeniden yaşama döndürüp onu rehabilite etmek. Edebiyat, yerine göre büyüleyici bir güç, yerine göre zevk veren, eğlendiren ve bunu yaparken uyandıran, silkeleyen, düşündüren bir itici güçtür. Ya yazarlık! Büyük sorumluluk üstlenmiş yaşamsal/toplumsal görev. Yazarlar sayesinde, belki de varlığımızı sorguluyoruz; anlamaya çalışıyoruz. Oktavio Paz’ın (Oktavyo Paz) bu bağlamda görüşü dikkat çekicidir: “…. Poe(Po), Faulkner(Folknır), Eliot (Elyot) olmaksızın XIX ve XX. yüzyılları kavramak mümkün değildir.” Akut istikrarsızlıktan, yüzyılların düzensizlik ve edilgenliğinden, demagoji ve diktatörlükten doğan sosyal spazmlardan kurtuluşun adresi edebiyat dünyası olmalıdır. (. ) Toplumsal gizli çatlakları, edebiyatın eleştirel ve doğal dürtüleriyle kapatmak olasıdır. Bireysel ve sosyal küremizin karanlıkta kalan alanlarını aydınlatan en öncül güç, edebiyattır.

a) Tabloda yer alan sözcüklerin sözlük anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmin ettiğiniz anlamların doğru olup olmadığını TDK Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 7 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!