Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

…rinde menevşelerin birdenbire canlandığını gördü şaşırarak:
— Ama nasıl olur? Ölüyordu bunlar… Çiçekçinin iyice korkan yüzüne ve gözlerine aldırmadan rahat bir soluk aldı:
— Ne yana gidiş baba?
Çiçekçi şaşkın; gideceği yeri burnu ve çenesiyle gösterdi.
— Ee, ben de senin yanında azıcık yürüsem? Sıkıldığın zaman söyle, dönerim. Birlikte yürürlerken adam, çiçekçinin ellerinde canlanan menevşelere bakıyordu. Gözleri buğulandı, mırıldandı:
— Benim elimde ölüyorlardı az daha.
— Sana öyle gelmiş beyim! Kimsenin elinde ölmez menevşeler. Herkesi severler, ilkyaz çiçeğidirler.
— Benim elimde her şey ölüyor, her şey… Onun için… Sustu. Soluk borusu tıkanır gibi olmuştu. Konuşmadılar.
Sonra adam sordu yine:
— Evin var mı Baba?
— Var oğul… Bir gözcük işte. Gecekondu… Tee orada; tepede. Şehrin dışını gösteriyordu.
— Peki, bekleyenin? Bekleyenin var mı?
Işığın altındaydılar. Çiçekçi maviş maviş baktı adama:
— Var. Oğlan da kız da koyup gitti bizi. Ev bark kurdular. Ama biz kaldık. Geç oldu bugün. Köroğlunun gözü yollardadır. Adam sapsarı oldu, titredi. Döndü birden. Gittikçe kararan sapsarı yüzüyle döndü, “Anladım!” diye mırıldandı. Sesi bir yere takılmış gibiydi gırtlağında. Benim avuçlarımda menevşeler niçin ölüyordu, şimdi anladım. Çiçekçi ışığın altında kaldı. Adam karanlığa gidiyordu.
(“-) Mustafa Necati Sepetçioğlu, Menevşeler Ölmemeli

1. Metin türlerinin ortaya çıkmasında toplumsal değişimlerin ve etkileşimlerin rolü olduğu bilinmektedir. Verilen metinde nasıl bir toplumsal değişim yansıtılmıştır?

  • Cevap: Hayat sürekli değişmektedir. Toplumdaki değişiklikler de insanları ister istemez etkiler ve döneminde yazılan eserlere yansır. Hikâyenin de toplumun yansıması olduğu düşünülürse toplumdaki bu yansımaların dönemin eserlerine yansıması kaçınılmaz olur. Bu metin de bizlere bu gerçeği göstermektedir.

2. Günümüzde insanlar gittikçe yalnızlaşmaktadır. Bu hikâyede de yalnız bir adamdan bahsedilmektedir. Bundan hareketle yalnızlık duygusunun sanat ve edebiyat üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurarak hikâye türünün gelişimi ile ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hikâye önceden toplumsal olayları, toplumu ilgilendiren genel konuları anlatırken bu metinde yalnızlaşan insanları ve onların yaşamlarındaki kesitler anlatılmıştır. Olayın kahramanı olan adamın çocuklarının evlendikten sonra onları yalnız bırakmaları bu durumu tetiklemiştir. Ataerkil bir aile yapısından çekirdek aile yapısına geçişin izlerinin de görüldüğü bu metin, hikâye türünde nasıl bir değişim olduğunu bize göstermektedir.

3. Hikâye türü geçmişte toplumdan kopuk, daha hayalî konuları konu alan bir tür iken bugün daha gerçekçi konulara yer vermektedir. Metinden hareketle bu değişimi nasıl izah edebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Geçmişte hikâyelerde masalsı kahramanlar, hayale dayalı birçok kavram yer almaktaydı. Ayağı yere basmayan mefhumlar anlatılırdı. Günümüz hikâyeciliğinde insanlar gündelik yaşamda böyle bir durumla her an karşılaşabilir. Hikâye türü de yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olayları konu edindiğinden kişiler daha gerçekçidir. Zaman kavramı gerçekçidir. Olayın geçtiği belli bir mekân vardır. Bunlar da bu hikâyenin gerçeklikle olan ilişkisini bize göstermektedir.

4. Hikâyenin kahramanları bir adam ve çiçek satıcısıdır. Gerçek hayatta böyle bir durumun yaşanma olasılığı var mıdır? Bunun hikâyenin oluşmasında nasıl bir etkisi vardır?

  • Cevap: Evet, vardır. Çünkü hikâyede anlatılan olayın günlük yaşamımızda gerçekleşme olasılığı vardır. Hikâyelerde olabilecek olaylar anlatılabileceği için hikâye türünün oluşumuna uygundur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!