11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152
Soru: (10 ve 11. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.)
Biz eskiden coğrafya dersinde Ankara’yı “Engürü” olarak bellemiştik. Bu kent hakkındaki bilgimiz şöyleydi: “Engürü, Anadolu’nun ortasında 25.000 nüfuslu bir vilayet merkezidir. Kayseri, Kırşehir, Çorum, Yozgat mutasarrıflıkları bu vilayete bağlıdır. Arazisinin mühim bir kısmı bozkır ve çoraktır. Kızılırmak’ın suladığı yerler mahsuldardır (verimlidir). Tiftik keçisi, balı, armudu meşhurdur. Vilayetin kurulduğu tepede eski devirden kalma bir kale vardır. Meşhur alim ve mutasavvıf Hacı Bayram Velî, Ankara’da kendi ismine izafe edilen caminin yanındaki türbede metfundur (gömülüdür). Şehrin etrafındaki tepelerde bağlar, bahçeler vardır. En mühim mahsulatı tiftik ve buğdaydır.”
Soru: 10) Bu metinde iki nokta (:) aşağıdaki işlevlerinden hangisiyle kullanılmıştır?
A) Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur.
B) Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.
C) Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra kullanılır.
D) Ses bilgisinde uzun ünlüyü göstermek için kullanılır.
E) Kendisiyle ilgili açıklama yapılacak cümle veya ifadelerin sonuna konur.
- Cevap: E
Soru: 11) Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki sözcüklerden birinin anlamı değildir?
A) Ünlü, tanınmış, herkesçe bilinen, angın (kimse).
B) Bağlamak, yüklemek, mal etmek.
C) Rahatça oturmak, yerleşmek.
D) Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız doğal alan.
E) Kendine özgü bir özellik taşıyan zaman parçası.
- Cevap: C
Soru: 12) Aşağıdakilerden hangisi dipnotlu kaynak göstermeyle ilgili yanlış bir bilgidir?
A) Yazıda dipnot gereken cümlenin sonuna, parantez içinde kaçıncı dipnot olduğunu gösteren numara konur.
B) Dipnot, bir kaynak eserse yazarın adı, kitabın ya da yazının başlığı, varsa cilt numarası, bası- mevinin adı, kitabın basıldığı yer, basım tarihi ve sayfa numarası yazılır.
C) Dipnota konu olan eser çeviriyse sırasıyla yazar adı, eser adı, çevirmen adı, yayınevinin adı, numarası, basıldığı yer ve yıl ile sayfa belirtilir.
D) Kaynak bir dergi ise yazarın adı ve soyadı yazıldıktan sonra, yararlanılan yazının başlığı tırnak içine alınır, daha sonra derginin adı, cilt, sayı, basım tarihi ve sayfa numarası gösterilir.
E) Dipnota konu olan eserde üçten fazla yazar adı varsa hepsi arka arkaya yazılır.
- Cevap: E
11. Sınıf Ata Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























