“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 200

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları mahzun: Üzgün. muştu: Sevindiren haber, müjde. sadak: Ok koymaya yarayan meşin torba, koruncak. topuz: Ucu top biçiminde eski bir silah. yoldaş: Yol arkadaşı. Metin ve Türle İlgili Açıklamalar Tarihî roman, konusunu tarihin belirli bir döneminden alan, kişilerini tarihte yaşamış kahramanlarla onların etrafında bulunan gerçek veya hayalı kişilerden seçen, gerçek ile kurmacanın iç içe geçtiği bir roman türüdür. “Osmancık”, Tarık Buğra’nın Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasındaki dinamikleri ve felsefeyi edebî bir dille kurguladığı tarihî romanıdır. Eserde sadece tarihi bir alt yapı olmayıp karakterlerin ruhsal dinamiklerine dair çözümlemeler de bulunur. Roman, görünürdeki yoğun tarihî dokusunun altında Osmancık’ın ruhsal değişim ve dönüşüm sürecini anlatan bir karakter romanıdır. “Aylak Adam” Adlı Metinle İlgili E-İçerik Roman “Kuruluş” adıyla TV dizisi ola- Baykal Saran, Kuruluş “Osmancık”dizisinde Ertuğrul Gaziyi çekilmiştir. Eser tiyatroya da uyarlanarak 1985 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konmuştur. Metni Anlama ve Çözümleme Soru: 1) Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafında metinde yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışmaları/karşılaşmaları belirleyiniz.
  • Cevap: Temel çatışma Osman Gazi’nin hırslı gençliğinden olgun bir devlet adamına dönüşümüdür. Diğer çatışmalar; eski–yeni, bireysel istek–toplumsal sorumluluk, güç–adalet karşıtlıklarıdır.
Soru: 2) Metinde şahısların tarihsel kişiliklerini de dikkate alarak özelliklerini, tip ya da karakter olup olmadıklarını söyleyiniz.
  • Cevap: Osman Gazi: Cesur, adaletli, kararlı; karakterdir. Ertuğrul Bey: Bilge ve sabırlı; tiptir. Edebalı: Manevi rehber; tiptir.
Soru: 3) Metindeki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyerek metinde kurgulanan zaman ile tarihsel zaman arasında ilişki kurunuz.
  • Cevap: Zaman tarihî bir dönemi, Osmanlı’nın kuruluş sürecini kapsar; mekân Söğüt, Bilecik, Bursa gibi yerlerdir. Kurgu zaman tarihî zamanla uyumludur.
Soru: 4) Metinde öne çıkan anlatım tekniklerini belirleyiniz.
  • Cevap: Anlatma, öyküleme, betimleme ve diyalog teknikleri kullanılmıştır.
Soru: 5) Metindeki millî, manevi değerlerle sosyal, siyasi ve tarihî ögeleri belirleyiniz.
  • Cevap: Millî ve manevi değerler; adalet, cesaret, tevazu ve İslam inancıdır. Sosyal ve tarihî öğeler; Osmanlı’nın kuruluşu, beylik düzeni ve toplumsal yapı.
Soru: 6) Metnin üslup özelliklerini sıralayınız.
  • Cevap: Üslup sade, tarihî olaylara uygun, yer yer destansı ve coşkuludur.
Soru: 7) Metnin olay örgüsünü dikkate alarak olayların birbiri ile ilişkisini açıklayınız.
  • Cevap: Olaylar Osman’ın gençlik döneminden başlayarak beylik kurmasına, ailesi ve çevresiyle ilişkilerine bağlı olarak ilerler ve ölümüne kadar devam eder.
Soru: 8) Okuduğunuz metni ve yazarın biyografisini dikkate alarak yazar-metin ilişkisini değerlendiriniz.
  • Cevap: Tarık Buğra tarihî olayları duygu ve düşünceyle birleştirerek millî bilinç kazandırmayı amaçlamıştır; bu, yazarın tarihî ve manevi değerlere bağlı kişiliğiyle uyumludur.

11. Sınıf Ata Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.