11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 206
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 206
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı metnin konusunu ve temasını belirleyiniz.
- Cevap: Konusu, yaşlı bir balıkçının büyük bir kılıç balığıyla olan mücadelesidir. Teması ise azim, umut ve insanın doğayla mücadelesidir.
Soru: 2) Metindeki temel çatışmayı/karşılaşmayı ve bu çatışma etrafında metinde yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışmaları/karşılaşmaları/karşıtlıkları belirleyiniz.
- Cevap: Temel çatışma, yaşlı adam ile kılıç balığı arasındadır. Ayrıca insan–doğa, umut–umutsuzluk ve güç–zayıflık çatışmaları da vardır.
Soru: 3) Metinde yaşlı adamın metnin olay akışını etkileyen fiziksel ve ruhsal özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Fiziksel olarak yaşlı ve yorgundur; elleri yaralıdır. Ruhsal olarak ise sabırlı, inançlı ve kararlıdır.
Soru: 4) Metnin olay örgüsünü sıralayınız.
- Cevap: Yaşlı adamın balık tutamaması → denize açılması → kılıç balığını yakalaması → günlerce mücadele etmesi → balığı öldürmesi → köpekbalıklarıyla savaşması → karaya dönmesi.
Soru: 5) Metinde, anlatıcının yönlendirme yapıp yapmadığını, olayları yorumlayıp yorumlamadığını, yazarın düşünce veya kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olup olmadığını, taraflı davranıp davranmadığını değerlendirerek anlatıcı ve bakış açısının işlevini belirleyiniz.
- Cevap: Anlatıcı tarafsızdır ve olayları dışarıdan gözlemler. Yorum yapmaz, üçüncü kişi bakış açısı kullanılmıştır.
Soru: 6) Metinde olayların geçtiği zaman ve mekânı tespit ediniz.
- Cevap: Olaylar 20. yüzyılda, Küba açıklarındaki denizde geçer.
Soru: 7) Yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini sıralayınız.
- Cevap: Dil sade, açık ve doğaldır. Anlatım yalın, sembolik ve içten bir üsluba sahiptir.
Etkinlik
Soru: İhtiyar balıkçının umudunu kaybetmeden mücadele ederek adından tekrar söz ettirmeyi başarmasını “Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.” atasözünü de dikkate alarak yorumlayınız. Sabrın insana neler kazandırdığını belirtiniz.
- Cevap: Yaşlı balıkçı sabırla ve azimle mücadele ederek sonunda başarıya ulaşmıştır. Bu durum “Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.” sözünü doğrular. Sabır insana güç, saygı ve başarı kazandırır.
11. Sınıf Ata Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























