Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
sınıf 1 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 2 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 3 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 4 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 5 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 6 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 7 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 8 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 9 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 10 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 11 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 12 Ders Kitapları ve Cevapları
Google Play Uygulama
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ata Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 39

Google Play Uygulama

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 39

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Hikâyenin konusunu ve temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Hikâyenin konusu, küçük Hasan’ın ayran satmak için verdiği mücadeledir. Teması ise yoksulluk, çaresizlik ve adaletsizliktir.

Soru: 2) Anlatmaya dayalı metinlerde kahramanların durumları, amaçlan, hareketleri, kişilikleri bakımından birbirlerine karşı olmaları sonucu ortaya çıkan zıtlıklara çatışma/karşılaşma/karşıtlık denir. Çatışma; kişiler arasında, kişilerle toplum arasında yaşanabileceği gibi kişilerin kendi içinde de yaşanabilir. Buna göre metindeki temel çatışmayı/karşılaşmayı ve bunun etrafında yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışmaları/karşılaşmaları/karşıtlıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Temel çatışma Hasan’ın yoksulluğu ile yaşam mücadelesi arasındadır. Yan çatışmalar: Hasan’ın aç kardeşleriyle sorumlulukları, yolcu ile Hasan arasındaki adalet çatışması, Hasan’ın korkuları ile yaşama isteği.

Soru: 3) Metindeki başkahramanın olayların akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Fiziksel olarak küçük, yorgun ve zayıftır. Psikolojik olarak korkak, çaresiz ama sabırlıdır. Ahlaki olarak çalışkan, dürüst ve kardeşlerine karşı sorumluluk sahibidir.

Soru: 4) Metindeki başkahramanın ruh hali ile zaman ve mekan arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Hasan’ın korku ve çaresizliği, kışın soğuk ve karanlık atmosferiyle birleşmiştir. Mekânın kasveti onun ruh halini daha da ağırlaştırır.

Soru: 5) Yazara özgü dil ve anlatım özelliklerine metinden örnekler veriniz. Bunu yaparken cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, anlatım teknikleri, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alınız.

  • Cevap: Yazar sade ama duygulu bir dil kullanır. “Temiz ayran!”, “Ana… Anacığım” gibi ifadeler coşkun ve duygusaldır. Ayrıntılı betimlemelerle akıcılık sağlanmıştır, öznellik ön plandadır.

Soru: 6) Metinde yararlanılan anlatım biçimlerini (öyküleme, betimleme vb.) tespit ederek bunların metne katkısını belirtiniz.

  • Cevap: Öyküleme (olayların aktarımı) ve betimleme (mekân, hava, tren, Hasan’ın hali) kullanılmıştır. Bunlar okuyucunun olayı gözünde canlandırmasını sağlar ve duygu yoğunluğu artırır.

Soru: 7) Metinde anlatılanların dönemin gerçekliğiyle ilişkisini tespit ederek metindeki sosyal ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Metin dönemin kırsal yoksulluğunu, köy-şehir farkını, emek sömürüsünü gösterir. Sosyal öğeler: çocuk işçiliği, geçim sıkıntısı, köy yaşamı, adaletsizlik.

Soru: 8) Sabahattin Ali’nin kitabınızdaki biyografisinden hareketle metinle yazarın hayatı ve edebî kişiliği arasındaki ilişkiyi söyleyiniz.

  • Cevap: Sabahattin Ali’nin eserlerinde toplumcu gerçekçilik görülür. Kendi yoksulluk ve mücadele dolu yaşamı, eserlerine içtenlik ve gerçekçilik katmıştır.

Soru: 9) Metinde içtiği ayranın parasını vermeyen yolcunun davranışını hak, adalet, dürüstlük bağlamında nasıl değerlendirdiğinizi açıklayınız

  • Cevap: Yolcunun davranışı haksız ve adaletsizdir. Hasan’ın emeğini sömürmüş, dürüstlükten uzaklaşmıştır. Bu tutum toplumsal vicdana aykırıdır.

Soru: 10) “Ayran” adlı hikâyenin olay örgüsünü belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap:

1️⃣ Hasan karda çamurda ayran dolu güğümle istasyona gider
2️⃣ Uzun yol ve yorgunluk onu zorlar
3️⃣ İstasyonda trenin gelmesini bekler
4️⃣ Tren gelir, Hasan “Ayran, temiz ayran!” diye bağırarak koşar
5️⃣ Yolcular ilgilenmez, sonunda bir yolcu ayran ister
6️⃣ Yolcu iki bardak ayran içer
7️⃣ Parayı onluk verir ama üstünü vermez
8️⃣ Hasan parayı geri almaya çalışır fakat başaramaz
9️⃣ Tren uzaklaşır, Hasan eli boş kalır
🔟 Akşam trenini bekleyip köyüne korku ve çaresizlik içinde döner

11. Sınıf Ata Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!