Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 89

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 89

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

FECRİATİ TOPLULUĞU

Servetifünun sanatçıları 1901’de Servet-i Fünun dergisinin kapanması ile dağılmış, bu sanatçıların bazıları 1908’e kadar çeşitli dergi ve gazetelerde edebî faaliyetlerini bireysel biçimde devam ettirirken bazıları içine kapanmıştır. Bu durumu eleştiren, bir şeyler yapmaya çalışan dönemin genç sanatçıları bir araya gelme ve bir topluluk oluşturma çabasına girişmişlerdir. Ahmet Haşim, Emin Bülent, Tahsin Nahit, Hamdullah Suphi, Refik Halid, Fuat Köprülü, Yakup Kadri, Faik Ali, İzzet Melih gibi sanatçılar topluluğun üyeleridir. Bu sanatçılar 2 Mart 1909’da aralarına bazı

Servetifünun sanatçılarını da alarak toplanmışlardır. Topluluğa isim olarak “geleceğin ışığı” anlamına gelen “Fecriati” adını vermişlerdir. 24 Şubat 1910’da Servet-i Fünun dergisinde bir bildiri (beyanname) yayımlayarak sanat ve edebiyatla ilgili düşüncelerini ortaya koymuşlardır. Bu beyanname, edebiyatımızda yayımlanan ilk beyannamedir.
Beyannamede edebiyatın hoşça vakit geçirme aracı olmadığı belirtilmiş, edebiyatın ciddi bir iş olduğu savunulmuştur. Dilin ve edebiyatın gelişmesine katkıda bulunmak, Batı edebiyatının önemli eserlerini tercüme edip yayımlamak, toplumu aydınlatmak topluluğun temel hedeflerindendir. “Sanat şahsi ve muhteremdir.” sloganıyla hareket eden ve sanat için sanat anlayışıyla eser veren Fecriaticilerin şiirlerinde işledikleri başlıca temalar aşk ve tabiattır. Dilleri yalın değildir. Serbest müstezatı fazlaca kullanmışlardır.

Fecriati sanatçıları eleştirdikleri sanatçılardan daha iyi eserler ortaya koyamamışlardır. Onlar da bireyselleşmiş, dil ve üslup açısından Servetifünun’un devamı hâline gelmişlerdir. Fecriati sanatçıları 1912’de dağılmış, farklı anlayışlarla eserler vermeye devam etmişlerdir.

Fecriatinin edebiyatımızdaki tek yeniliği, bir beyanname ile ortaya çıkan ilk topluluk olmasıdır.

Bir Günün Sonunda Arzû adlı şiir 1921’de yazılmıştır. Sembolizm akımının Türk şiirinde meydana getirdiği etkinin sonucunda yazılan bu şiir, biçim ve içerik kusursuzluğunu ilke edinen saf şiir anlayışının edebiyatımızdaki ilk örneklerindendir. Ahmet Haşim’in Merdiven, O Belde adlı şiirleri de bu anlayış doğrultusunda yazılmış önemli eserlerdir.

Soru: 1) Bir Günün Sonunda Arzû adlı şiirde geçen “dem, âlem” kelimelerinin anlamlarını metnin bağlamından tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerden kontrol ediniz.

  • Cevap:

****

  • Dem kelimesi tahminim: zaman
  • Dem kelimesi TDK Sözlük: zaman, çağ

****

  • âlem kelimesi tahminim: İçinde yaşadığımız ortam, dünya
  • âlem kelimesi TDK Sözlük: evren, dünya, aynı konu ile ilgili kimseler

Soru: 2) Şiirin temasını tespit ediniz. Şiirde tematik bir bütünlük var mı? Açıklayınız. Bu durumu şairin bağlı olduğu anlayış ve şiirin yazıldığı dönem açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirin teması doğa tasviridir. Şiirde tematik bütünlük vardır. Divan şiirinden sonra şiirimizde bütün güzelliği düşüncesi hakim olmuştur. Fecriati Dönemi’nde de bu anlayış etkilidir.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!