Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 (MESEM)

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 (MESEM)

Yazar, “Oğlumuz” hikâyesinde çocukluktan yetişkinliğe geçen bir gencin yaşadığı değişimi anne ve babanın duygu ve düşünceleri üzerinden konuşma diline yakın bir üslupla anlatmaktadır. Yazar sıradan insanların her yerde karşılaşılabilecek bireysel duygularını hikâyenin merkezine almıştır.

1940-1960 yılları arasında hikâye türündeki çeşitlilik artmıştır. Gözleme dayalı, gerçekçi anlatım bu dönemde de devam etmiştir. Bu dönemde gerek konu ve tema gerekse yazarların dünya görüşü bakımından farklı eğilimler ortaya çıkmıştır. Bu eğilimlere uygun olarak bireyin iç dünyasını esas alan, toplumcu gerçekçi, millî-dinî duyarlılıkları yansıtan ve modernist hikâyeler yazılmıştır.

Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Hikâyeler

Bireyin iç dünyasını esas alan hikâyelerde insana özgü gerçeklikler dile getirilmiştir. Çevresiyle iletişim hâlinde olan insanın olaylar, durumlar ve diğer kişiler karşısında yaşadığı duygu ve düşünce değişimleri anlatılmıştır. İnsanın yaşadığı acılar, sevinçler, özlemler, hayaller, hayal kırıklıkları, aile bağları vb. temalar sıkça işlenmiştir. Hikâyelerde insan psikolojisi ve doğası ön plana çıkarılırken okuyucuya mesaj verme veya herhangi bir fikri öğretme kaygısı geri planda tutulmuştur. Tarık Buğra, Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Hamdi Tanpınar, Memduh Şevket Esendal, Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) bu eğilimde yazan hikâyecilerden bazılarıdır.

Millî-Dinî Duyarlılıkları Ön Plana Çıkaran Hikâyeler

Millî-dinî duyarlılıkları ön plana çıkaran hikâyelerde; millî şuur, vatan sevgisi, dinî değerler, tarih sevgisi, gelenek, ahlak gibi konu, tema ve fikirler işlenmiştir. Mesaj verme ve okuyucuyu bilinçlendirme bir amaç olarak önemsenmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Millî Mücadele ruhunu işlediği Millî Savaş Hikâyeleri ve Aka Gündüz’ün Türk Duygusu adlı kitapları bu eğilimi yansıtan eserlerden bazılarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 24 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!