Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 106 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılma sürecinde aydınlar arasında birtakım düşünce akımları oluşmuştur. Osmanlıcılık, İslamcılık, Batıcılık ve Türkçülük akımları etrafında toplanan aydınlar imparatorluğun dağılma sürecini durdurmak için kendi düşünceleri doğrultusunda faaliyetler içine girmişlerdir.
Söz konusu akımlar içinde en güçlüsü Türkçülük olmuştur.
Kültürel ve siyasal alanda ortaya çıkan Türkçülük hareketinin bir ürünü olan Millî Edebiyat akımı Selanik’te 1911 yılında çıkarılan Genç Kalemler dergisi ile başlamış, 1923’te Cumhuriyet’in kuruluşuna dek sürmüştür.

Millî Edebiyat akımının temel ilkelerini şöyle sıralayabiliriz:

■ Dil sade olmalıdır.
■ Şiirde aruz yerine hece ölçüsü kullanılmalıdır.
■ Ülke sorunları işlenmeli, Anadolu’nun gerçekliği ve millî konular öne çıkarılmalıdır.
■ Dilde, işte, fikirde birlik sağlanmalıdır.

Genç Kalemler dergisini çıkaran Ömer Seyfettin, Ali Canip ve Ziya Gökalp bu akımın öncüleridir. 1911’den çok daha önce hece ölçüsüyle ulusal coşkuyu dile getiren şiirler yazan Mehmet Emin de bu akımın hazırlayıcılarındandır.

Akımın diğer önemli mensupları arasında Hamdullah Suphi Tanrıöver, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Halide Edip Adıvar, Aka Gündüz gibi isimler vardır. Bu akım, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nı da etkiler. Hecenin beş şairi olarak bilinen Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek akımın şiirdeki ilkelerini Cumhuriyet Dönemi’ne de taşırlar. Memleketçi edebiyat anlayışıyla eserler verirler. 1923-40 yıllarında kişiliğini bulmuş şairlerin birçoğu memleketçi edebiyat anlayışı içindedir. Eserlerinde yurdu sevme, yurt güzelliklerini tanıtma, bilgisizliği yenme, kalkınma vb. temalarını işlerler. Ahmet Kutsi Tecer, Kemalettin Kamu, Behçet Kemal Çağlar, Ömer Bedrettin Uşaklı, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne, Şükufe Nihal Başar, Halide Nusret Zorlutuna, Arif Nihat Asya bu şairlerdendir. Faruk Nafiz Çamlıbel memleketçi edebiyatın en tanınmış şairidir. “San’at” şiirinde sanat anlayışını açıklamaktadır. Bu anlayış Millî Edebiyat’ın sanat anlayışına uygun bir anlayıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!