Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 114 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Bu durumda şair adayı kendinden önce yazılmış bütün şiir geleneklerine eğilmelidir. Söyleyeceklerini ancak şiir yoluyla söyleyebileceğini hisseden ve bu hisle ait olduğu toplumun şairlerinin eserlerini okuyan kişinin yolun başında olduğunu bilmesi gerekir. Çünkü bu kişinin şiir yolunda ilerlemesi ve kendisini göstermesi için yeni malzemeler ve yeni yöntemler kullanması gerekir. Eğer kişi şiir yolunda ustalaşmak istiyorsa öncelikle kendisine ait bir şiir dili kurmalıdır. Şiir dili ise imgelere dayanır.

Emin Özdemir imgeyi, “algıladığımız varlıkların, durumların zihnimizdeki görüntüleri, bunların şiire yansımış biçimleri” olarak tanımlamaktadır. Yazara göre her imge düşünsel bir resimdir ve imgeleri oluşturan ayrıntılar duyular yoluyla seçilir. Şiir dilinin bir başka önemli özelliği de kelimelerin duygu ve çağrışım değerinden yararlanılmasıdır. Şairler; toplumun belleğinde yer etmiş, belli bir anlamı yansıtan kelimeleri kullanarak ya da alışılmamış bağdaştırmalara başvurarak kelimelerin duygu değerinden yararlanabilirler. Şiir dili bir müzikaliteye sahip olması bakımından da düzyazı dilinden farklılık gösterir.

Ölçü ve ses tekrarı, şiir dilinde yer alan önemli müzik ögelerindendir. Kafiye ve redif de aslında bir ses tekrarıdır. Kafiyenin ve redifin dışında aliterasyon, asonans da şiirde ahengin sağlanmasında işlev sahibi olan ses tekrarlarıdır. Ayrıca kelime tekrarları da ses ve anlamı pekiştirici bir öge olarak şiir dilinin bir ahenk unsurudur. Erzurumlu Emrah’ın şiirinden alınan aşağıdaki dörtlükte bu unsurların sağladığı müzikaliteye ve akıcılığa dikkat ediniz:

Şiir dilinde etkileyiciliği sağlayan ögelerden biri de söz sanatlarıdır. Kavram karşıtlığı sağlamak, benzetme yoluyla bir kavramı belirginleştirmek, varlıklardan birinin özelliğini diğerine aktararak etkileyicilik sağlamak için şairler şiirin içeriğine uygun söz sanatlarına başvururlar.

Esritti aşka düşürdü.
Ben aşk idüm ışk bişürdü
Aklımı başa düşürdü
Hayrı şerden seçer oldum
Yunus Emre

Bu dörtlükte “ham” ile “pişmek”, “hayır” ile “şer” kavramları arasındaki karşıtlıktan yararlanılarak anlatım çarpıcı hâle getirilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
2
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!